VařímeŽivotní styl Holubky se dají jíst teplé i studené. Dostaly se k nám pravděpodobně z Rumunska od Šárka Cvrkalová 1. 2. 2023 1. 2. 2023 2 minuty čtení Mleté maso se hodí do mnoha pokrmů. Víte ale, že je vynikající také zapečené v zelných listech? Pokrmu se říká holubky, v různých krajích má ale jiné názvy.…
Životní styl Na výrobu mascarpone vám stačí jen smetana a citron. Sýr využijete při přípravě sladkých i slaných pokrmů od Šárka Cvrkalová 31. 1. 2023 31. 1. 2023 2 minuty čtení Většina z nás si pod pojmem mascarpone představí sýr, který se používá na přípravu tiramisu. Tato surovina má ale mnohem více možností využití a možná by vás překvapilo,…
VařímeŽivotní styl Domácí bonbony: Cukrovinka, která může být malou odměnou za pololetní vysvědčení od Šárka Cvrkalová 30. 1. 2023 30. 1. 2023 2 minuty čtení Každé dítě miluje bonbony. A je jedno, kolik je jim let. Ať už jde o malé prvňáčky, nebo o deváťáky, za vysvědčení vždy hrst bonbonů ocení. 31. ledna…
VařímeŽivotní styl Termix lze připravit jednoduše i doma. Zkuste čokoládový nebo vanilkový od Šárka Cvrkalová 30. 1. 2023 30. 1. 2023 2 minuty čtení Některé děti ho milují, jiné nesnáší. A stejně tomu bylo i před několika lety. Termix má dlouholetou tradici u nás i na Slovensku. Jde o termizovaný tvarohový dezert…
VařímeŽivotní styl Cibulové bhaji: Pořádně ostré jídlo pro milovníky indické kuchyně od Šárka Cvrkalová 29. 1. 2023 29. 1. 2023 2 minuty čtení Patříte k milovníkům indické kuchyně? Pak si jistě zamilujete pokrm s názvem bhaji. A pokud nemáte tušení, co od něj očekávat, dejte mu minimálně šanci. Třeba přijdete směsi…
VařímeŽivotní styl Dlouhá historie štrúdlu: První verze pochází z 8. století před naším letopočtem od Šárka Cvrkalová 29. 1. 2023 29. 1. 2023 2 minuty čtení Štrúdl známe nejspíš všichni. Jablečný závin, jak mu také u nás někdy říkáme, je sladký dezert z listového těsta, ve kterém jsou zabalena jablka, rozinky, skořice a někdy…
VařímeŽivotní styl Houbový stroganov potěší vegetariány i masožrouty od Šárka Cvrkalová 28. 1. 2023 28. 1. 2023 2 minuty čtení Jednou za čas k nám na oběd zavítá kamarádka vegetariánka. A já mám obvykle problém vymyslet, co uvařit. V naší rodině se totiž bez masa neobejde jediný den.…
VařímeŽivotní styl Mug cake: Lahodný dezert, který připravíte s pomocí mikrovlnky a hrníčku od Šárka Cvrkalová 27. 1. 2023 27. 1. 2023 2 minuty čtení V angličtině se jim říká mug cakes, do češtiny se dá výraz přeložit jako hrnečkové koláče nebo také hrnečkové dorty. Jde o jednoduché dezerty, které se dělají v…
VařímeŽivotní styl Surówka: Polský zeleninový salát, který se skvěle hodí k masu od Šárka Cvrkalová 26. 1. 2023 26. 1. 2023 2 minuty čtení I milovníci masa občas potřebují jídlo doplnit zeleninou. Pokud máte rádi pořádný kus vepřového s bramborem nebo hranolky, jistě budete souhlasit s tím, že doplnit tento hlavní chod…
VařímeŽivotní styl Frankfurtská polévka: Moderní verze nebo klasika podle Magdaleny Dobromily Rettigové od Šárka Cvrkalová 25. 1. 2023 25. 1. 2023 2 minuty čtení Frankfurtská polévka má být hustá a sytá, člověk by po ní už neměl mít potřebu konzumovat druhý chod. V české kuchyni je velmi oblíbená, jaký je ale její…
VařímeŽivotní styl Tyrolský gröstl milují lyžaři v Alpách. Prostřednictvím jednoduchého jídla poznávají část rakouské kultury od Šárka Cvrkalová 24. 1. 2023 24. 1. 2023 2 minuty čtení Tyrolský gröstl je jídlo, které se podává obvykle k večeři. Důvod je jednoduchý, jde totiž o pokrm uvařený ze zbytků od nedělního oběda, tradičně vepřové pečeně s brambory.…
VařímeŽivotní styl Pajfalský knedlík: Proslavil ho film Slavnosti sněženek a vaří se v máslem potřeném plátýnku od Šárka Cvrkalová 19. 1. 2023 19. 1. 2023 2 minuty čtení Pajfalský knedlík se sice vaří hodinu a nejde ve výsledku o právě nejzdravější přílohu, chuťově ale zkrátka stojí za to, a jednou za čas si ho tak doma…
VařímeŽivotní styl Galatopita: Pudinkový koláč, který si většina řeckých rodin dopřává minimálně jednou měsíčně od Šárka Cvrkalová 19. 1. 2023 19. 1. 2023 2 minuty čtení Přemýšlíte, jaký dezert si po obědě dát? Chcete potěšit svou rodinu nebo má přijet návštěva a vy nevíte, čím ji pohostit? Pokud toužíte po tom připravit si něco…
VařímeŽivotní styl Citronová babeta byla oblíbenou buchtou v 70. letech. Oceníte ji jako svačinku ke kávě od Šárka Cvrkalová 17. 1. 2023 17. 1. 2023 2 minuty čtení Každý má občas chuť si zavzpomínat na staré časy. A někdy nám v tom pomáhají i retro recepty. Některá jídla totiž mají skutečně schopnost přenést nás do dávných…
VařímeŽivotní styl Zapečená hruška s nivou se hodí k masu, tu nasladko si zase vychutnáte jako dezert od Šárka Cvrkalová 16. 1. 2023 16. 1. 2023 2 minuty čtení Kombinace ovoce a masa je v české kuchyni poměrně běžná. Kuře s broskví nebo maso pečené na švestkách i na pomerančích si dopřáváme nejen při zvláštních příležitostech. Lahůdkou…