VařímeŽivotní styl Sauerkraut: Maďarská opilecká polévka, která vás zbaví kocoviny nejen na Nový rok od Šárka Cvrkalová 16. 4. 2024 16. 4. 2024 2 minuty čtení V Maďarsku se tomuto jídlu říká sauerkraut nebo také korhely soup. U nás bychom polévku pojmenovali zelňačkou, přezdívá se jí ale také opilecká polévka. A to proto, že…
VařímeŽivotní styl Shakshuka: Izraelská snídaně vás zasytí na celé dopoledne od Šárka Cvrkalová 13. 4. 2024 13. 4. 2024 2 minuty čtení Shakshuka je jídlo, které byste si u nás dali spíše na oběd nebo na večeři. Je totiž poměrně syté a jen málokdo si dovede představit jeho konzumaci po…
VařímeŽivotní styl KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v pojmech z gastronomie? od Šárka Cvrkalová 7. 4. 2024 7. 4. 2024 < 1 minuta čtení Jste u kuchyňské linky jako doma? Pokud patříte k milovníkům vaření, následující kvíz by vám neměl dělat problém. Znáte význam jednotlivých gastronomických pojmů?
VařímeZdraví Luštěniny a med vydrží věčně. Maso ale po datu spotřeby nikdy nekonzumujte od Šárka Cvrkalová 6. 4. 2024 6. 4. 2024 2 minuty čtení Mnoho lidí potraviny s prošlou minimální dobou trvanlivosti vyhazuje. Je ale třeba si uvědomit, že slovo „minimální“ hraje v tomto případě důležitou roli. Jde totiž o datum, do…
VařímeZdraví Vařená vajíčka vydrží i týden. Uchovávejte je ale v lednici a ta vykoledovaná snězte jako první od Šárka Cvrkalová 1. 4. 2024 1. 4. 2024 2 minuty čtení Po Velikonocích pravděpodobně budete přemýšlet, co dělat se všemi těmi vařenými vajíčky, která vám doma zbyla. Některá sice rozdáte koledníkům, jiná ale naopak dostanete. Existuje mnoho receptů, ve…
Vaříme Křeháčky: Na placky z nekynutého těsta budete potřebovat jen tři ingredience od Dominika Jandorová 26. 3. 2024 26. 3. 2024 2 minuty čtení Křesné placky, křeháčky, křesné pekáče, hnětánky, přesné pagáče, přesňáky, krajance, loupané pagáčky – tyto nenápadné placky nasbíraly dlouhou řadu různých názvů. Seznam ingrediencí potřebných k jejich přípravě je…
Vaříme Císařský trhanec neboli Kaiserschmarrn: Oblíbený moučník císaře Františka Josefa I. od Dominika Jandorová 25. 3. 2024 25. 3. 2024 2 minuty čtení Císařský trhanec, v Německu známý jako Kaiserschmarrn, je jemně sladká trhaná palačinka, kterou měl v oblibě sám rakouský císař František Josef I. Podává se jako dezert, případně lehký…
VařímeZajímavosti Bubble tea: Oblíbený nápoj s sebou nese i zdravotní rizika. Udělejte si raději domácí a levnější verzi od Soňa Jiroutová 23. 3. 2024 23. 3. 2024 2 minuty čtení Bubble tea je nápoj kombinující čaj, mléko a žvýkací želatinové bonbóny vyrobené z tapioky nebo ovocného želé. Původní recept vznikl v Tchaj-wanu a stal se populárním po celém…
Vaříme Uvařte si sýrovou omáčku s těstovinami, které nesou jméno po slavném italském zpěvákovi od Dominika Jandorová 23. 3. 2024 23. 3. 2024 2 minuty čtení Existuje více než 300 druhů těstovin a ještě mnohem více jejich tvarů. Jedním z těch nejextravagantnějších jsou vroubkované vývrtky, které původně nesly jméno po slavném italském zpěvákovi.
Vaříme Zavzpomínejte na Buda Spencera a připravte si fazole z filmu, ve kterém zářil s Terencem Hillem od Dominika Jandorová 21. 3. 2024 21. 3. 2024 2 minuty čtení Bud Spencer a Terence Hill ztělesňují jeden z kultovních televizních párů, jehož kousky baví již několikátou generaci televizních diváků. V jednom z jejich legendárních filmů se ve vedlejší…
VařímeŽivotní styl Velikonoční zajíček: Netradiční náhražka beránka ozvláštní váš sváteční stůl od Šárka Cvrkalová 15. 3. 2024 15. 3. 2024 < 1 minuta čtení Velikonočního beránka pečeme na Velikonoce téměř všichni. Symbolem svátků je ale pro mnohé také velikonoční zajíček. Udělejte si letos sladký moučník právě ve tvaru tohoto zvířátka a ozvláštněte…
VařímeZajímavosti Oběť Bohu nebo symbol přicházejícího jara. To jsou důvody, proč na Velikonoce pečeme beránka od Šárka Cvrkalová 11. 3. 2024 11. 3. 2024 < 1 minuta čtení Před Velikonocemi se tradičně v obchodech objeví beránci, většina lidí si pak dezert přímo na svátek peče doma sama. Patříte k těm, kteří musí na velikonočním stole beránka…
Vaříme Kremeš miloval i papež. Vyzkoušejte recept od vítězky MasterChefa od Dominika Jandorová 10. 3. 2024 10. 3. 2024 2 minuty čtení Kremeš je jedním z nejoblíbenějších dezertů v Evropě. Pokud si ho uděláte podle receptu vítězky MasterChef Česko 2019 Kristíny Nemčkové, pochopíte, proč ho miloval i papež.
VařímeZdraví Foukáním jídla skutečně pokrm ochladíte. Při popálení úst se napijte studené vody od Šárka Cvrkalová 9. 3. 2024 9. 3. 2024 < 1 minuta čtení Už jako malé děti nás rodiče učili, že pokud je jídlo příliš horké, musíme ho pofoukat, abychom se nespálili. V minulosti se ale mnoho lidí ptalo, zda skutečně…
Vaříme Cher: Bohyně popu i skvělá kuchařka. Vyzkoušejte její havajské masové kuličky od Dominika Jandorová 9. 3. 2024 9. 3. 2024 2 minuty čtení Označení „bohyně popu“ nezíská jen tak někdo. Úspěšná zpěvačka a oscarová herečka Cher si ho však plně zaslouží. Za zmínku stojí i její kuchařské dovednosti. Do kuchařek se…