OnlyU
  • Celebrity
    • Rozhovor
  • Film
  • Vztahy
  • Zajímavosti
    • Aktuálně
    • Zvířata
    • Osobnosti
    • Historie
    • Krimi
  • Životní styl
    • Rodičovství
    • Krása
    • Móda
    • Volný čas
    • Zdraví
    • Psychologie
    • Bydlení
    • Tvoříme
    • Vaříme
    • Domov
    • Zahrada
    • Rady a nápady
  • Horoskopy
  • Pomáháme
  • fb

OnlyU

  • Celebrity
    • Rozhovor
  • Film
  • Vztahy
  • Zajímavosti
    • Aktuálně
    • Zvířata
    • Osobnosti
    • Historie
    • Krimi
  • Životní styl
    • Rodičovství
    • Krása
    • Móda
    • Volný čas
    • Zdraví
    • Psychologie
    • Bydlení
    • Tvoříme
    • Vaříme
    • Domov
    • Zahrada
    • Rady a nápady
  • Horoskopy
  • Pomáháme
  • fb

Vaření

Vaření je tepelná úprava pokrmu. Při ní se pevné kusy vaří v kapalině při teplotě varu vody (100 °C).

Teplo se při vaření šíří vodou prouděním.Kvůli tomu je třeba zahřívat pokrm odspoda. V pevných kusech se teplo šíří vedením.

V případě vaření hustší kapaliny je třeba proudění podporovat mícháním. Jinak dojde k připálení. Vzhledem k poměrně nízké teplotě při vaření trvá vaření větších kusů dlouho.

  • Celebrity

    Zdeněk Pohlreich chodil od dveří ke dveřím a ptal se, zda ho nechtějí do kuchyně. Předtím byl úspěšným baseballistou

    od Dominika Jandorová 25. 2. 2023
    25. 2. 2023 2 minuty čtení

    Zdeněk Pohlreich se proslavil svým kulinářským uměním, přitom se zpočátku kuchařem stát nechtěl. Věnoval se hlavně baseballu, ve kterém to dotáhl až do „nároďáku“. Po emigraci však jeho…

  • VařímeŽivotní styl

    Dračí vejce: Jídlo přípomínající bájná dračí vajíčka z filmů. Podává se s brambory, chlebem i zeleninou

    od Šárka Cvrkalová 18. 2. 2023
    18. 2. 2023 2 minuty čtení

    Dračí vejce jsou v zahraničí, především pak v USA, velmi oblíbeným pokrmem. V České republice se o nich příliš neslýchá, což je ale velká škoda. Možná právě vy…

  • ZajímavostiŽivotní styl

    Talíř odpadků se hostům v Americe servíruje běžně. Pochutnají si jednotlivci i skupiny lidí

    od Šárka Cvrkalová 18. 2. 2023
    18. 2. 2023 2 minuty čtení

    V Americe se mu říká garbage plate. Do češtiny bychom tento trend mohli přeložit jako talíř odpadků nebo odpadkový talíř. Ačkoli to zní spíše jako nádoba na vyhazování…

  • VařímeŽivotní styl

    Finské masové kuličky s krémovou omáčkou: Snadné na přípravu a aromatičtější než ty švédské

    od Šárka Cvrkalová 17. 2. 2023
    17. 2. 2023 2 minuty čtení

    Se švédskou kuchyní si u nás většina lidí spojí masové kuličky se smetanovou omáčkou a brusinkami. Ty se dají dnes už v mnoha obchodech běžně koupit mražené. Málokdo…

  • VařímeŽivotní styl

    Slovanská zbojnická pečínka: Pochutnejte si na mase se zeleninou podle našich předků

    od Šárka Cvrkalová 17. 2. 2023
    17. 2. 2023 2 minuty čtení

    Maso se zeleninou je zkrátka klasika. Takové jídlo se totiž dá připravit na mnoho způsobů a milovali ho už naši předci. I dnes se v české kuchyni často…

  • VařímeŽivotní styl

    Limpa: Švédský chléb chutná po sladu a pomerančích

    od Šárka Cvrkalová 16. 2. 2023
    16. 2. 2023 2 minuty čtení

    Jako jedno z nejznámějších švédských jídel jsou u nás vnímány masové kuličky s brusinkami. Švédové by ale nechápali, proč právě tento pokrm jsme si tolik oblíbili. Oni vnímají…

  • VařímeŽivotní styl

    Zdravé těsto na pizzu se dá připravit snadno. Jde to z tvarohu, květáku i quinoy

    od Šárka Cvrkalová 15. 2. 2023
    15. 2. 2023 2 minuty čtení

    Pizza je i v České republice velmi oblíbeným jídlem. Každý z nás si ji už nejspíš několikrát dával v restauraci nebo se pokoušel ji připravit sám doma. Shodneme…

  • VařímeŽivotní styl

    Ravioly: Připravte si domácí s bazalkou nebo se sýrem

    od Šárka Cvrkalová 12. 2. 2023
    12. 2. 2023 2 minuty čtení

    Milovníci italské kuchyně jistě vědí, co jsou to ravioly. Zkoušeli jste si je ale už někdy připravit sami doma? A víte něco o historii těchto plněných těstovin? Že…

  • VařímeŽivotní styl

    Kocmrda: Snadné jídlo z brambor, které si vychutnávali už naši předkové

    od Šárka Cvrkalová 12. 2. 2023
    12. 2. 2023 2 minuty čtení

    Někteří lidé dělají z vaření velkou vědu. Přitom často nejlépe chutnají pokrmy, které jsou jen z několika málo surovin a dají se připravit za pár korun. Příkladem je…

  • VařímeŽivotní styl

    Pirátská omeleta má dvě verze. Jedna připomene Itálii, druhá nabídne rybí maso

    od Šárka Cvrkalová 11. 2. 2023
    11. 2. 2023 2 minuty čtení

    Piráti jsou vládci moří. Vyznají se nejen v tom, jaké plody jim oceán nabídne k večeři, ale díky svým cestám na daleké kontinenty také v zahraničních kuchyních a…

  • VařímeŽivotní styl

    Pučálka se dříve jedla v rámci půstu. Dnes se připravuje i s masem

    od Šárka Cvrkalová 10. 2. 2023
    10. 2. 2023 2 minuty čtení

    Někdy se mu říká také pálenec, známější je ale pod pojmem pučálka. Staročeský recept z naklíčeného hrachu s cibulí a koprem upadl v posledních letech v zapomnění. A…

  • VařímeŽivotní styl

    Slovácká chumlanina: Připomíná míchaná vajíčka, chutná ale po slanině a krupici

    od Šárka Cvrkalová 10. 2. 2023
    10. 2. 2023 2 minuty čtení

    Vajíčka jsou potravinou, která se často doporučuje jako součást různých diet. Možná jste jimi už přejedení a přemýšlíte, jak je do svého jídelníčku zařadit tak, aby vás brzy…

  • VařímeŽivotní styl

    Jabkance: Tradiční českotřebovská pochoutka se prodává na místní pouti a dělá se z brambor

    od Šárka Cvrkalová 8. 2. 2023
    8. 2. 2023 2 minuty čtení

    Říká se jim jabkance, s jablky ale překvapivě nemají vůbec nic společného. Sladké kapsičky plněné tvarohem nebo povidly se u nás dělají především v České Třebové, odkud jejich…

  • VařímeŽivotní styl

    Mokrej pes: Jablečný dort zvládnou i ti, kteří si v kuchyni moc nevěří

    od Šárka Cvrkalová 7. 2. 2023
    7. 2. 2023 2 minuty čtení

    Pod slovním spojením „mokrej pes“ si nejspíš většina lidí nepředstaví lahodný koláč. Vybaví se nám spíš špinavé a zapáchající zvíře. Jenomže v české kuchyni se tak skutečně říká…

  • Celebrity

    Shiitake houby: Posilují imunitu a mají protizánětlivé účinky. V receptu na nudle je používá i influencerka Chilli

    od Šárka Cvrkalová 6. 2. 2023
    6. 2. 2023 2 minuty čtení

    Houba shiitake, česky houževnatec jedlý, pochází původně z východní Asie, kde se její léčebné účinky využívají více než 2000 let. V našich lesích neroste, ale běžně se dá…

Načíst více článků
x
Zavřít
Sledujte nás na  fb
  • Kontakty
  • Odborníci
  • Všeobecné podmínky užití
|

© OnlyU Group s.r.o.

OnlyU
  • Celebrity
    • Rozhovor
  • Film
  • Vztahy
  • Zajímavosti
    • Aktuálně
    • Zvířata
    • Osobnosti
    • Historie
    • Krimi
  • Životní styl
    • Rodičovství
    • Krása
    • Móda
    • Volný čas
    • Zdraví
    • Psychologie
    • Bydlení
    • Tvoříme
    • Vaříme
    • Domov
    • Zahrada
    • Rady a nápady
  • Horoskopy
  • Pomáháme
  • fb
© OnlyU Group s.r.o.