KVÍZ: Umíte správně dochutit pokrm? Ukažte své znalosti o koření

od Šárka Cvrkalová
< 1 minuta čtení
Koreni
Zdroj: Shutterstock

Na světě existuje nespočet druhů koření. Některá se dají nahradit jinými, jiná jsou ale svou chutí tak specifická, že je jednoduše doma mít musíte. Umíte ale jednotlivé chuti správně používat v receptech?

Někteří lidé v kuchyni používají jenom základní koření, jiní se nebojí experimentovat a připravit si třeba nějaké exotičtější pokrmy s chutěmi, které až tak běžné nejsou. Ať už patříte ke kterékoli skupině, s následujícími otázkami byste si měli poradit.

1) Skořice je sladké koření, které se používá především při pečení dezertů nebo jako dochucení například krupicové kaše. Je ale také základem mnoha omáček. Při přípravě kterého z následujících pokrmů se běžně nepoužívá?

  • A) Svíčková
  • B) Kuře na paprice
  • C) Rajská

2) Víte, co se ve skutečnosti skrývá pod pojmem kajenský pepř?

  • A) Extra silný a aromatický bílý pepř
  • B) Jemný pepř pocházející z ostrova Kajen
  • C) Název je zavádějící, jedná se o chilli papričky

3) Pokud budete připravovat indická jídla, často se setkáte se směsí koření známou jako masála. Kterou z následujících ingrediencí neobsahuje?

  • A) Meduňku
  • B) Mátu
  • C) Zázvor

4) Indický šafrán je koření, které se skvěle hodí například v kombinaci s dýní, česnekem nebo chilli papričkami. Používá se při přípravě indických i čínských pokrmů. Jaké jiné běžnější označení u nás koření má?

  • A) Kurkuma
  • B) Kari
  • C) Badyán

5) Majoránku používáme v kuchyni všichni. V jaké fázi přípravy pokrmu by se ale měla do jídla přidávat?

  • A) Na začátku, aby se lépe uvolnilo aroma
  • B) Zhruba uprostřed, díky čemuž se aroma lehce rozvine, ale nepřebije ostatní chuti
  • C) Na konci, kdy celý pokrm příjemně dochutí

Výsledky: 1B, 2C, 3A, 4A, 5C

Zdroj: Autorský článek

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články