Slaný karamel se v létě hodí do ledové kávy nebo na přípravu zmrzliny. Dělám ho ale často také ve vánočním období. Jde totiž o vynikající pochoutku, kterou využijete při tvorbě cukroví. Letos jsem se navíc rozhodla pár sklenic připravit i jako dárek pro své blízké.
Osobně neznám nikoho, kdo by slaný karamel nemiloval. Pokud ho náhodou zapomenu v lednici dobře schovat, rodina ho chodí ujídat a za pár dní musím připravovat další. Naštěstí to ale není nijak složité.
Jak na přípravu slaného karamelu?
Příprava téhle sladko-slané pochoutky je velmi snadná. Budete potřebovat 200 gramů cukru krupice, 80 gramů másla pokojové teploty, 120 mililitrů smetany ke šlehání, lžičku soli a několik kapek vanilkového extraktu.
Smetanu je vhodné používat minimálně 30%. Cukr se hodí spíše bílý než třtinový. Sice tím pádem není karamel úplně zdravou pochoutkou, o to ale přece na Vánoce až tolik nejde. Pokud ho budete konzumovat s mírou, žádné negativní důsledky vám nehrozí.
Cukr dejte do hrnce a na středním plamenu ho zahřívejte. Počkejte, až se zcela rozpustí, poté vezměte metlu, stáhněte plamen a přidávejte na kousky nakrájené povolené máslo. Zhruba za 3 minuty začněte přilévat do směsi smetanu. Karamel neustále míchejte!
Na závěr přidejte vanilkový extrakt a sůl a vše důkladně promíchejte, aby se sůl rozpustila. Ještě za tepla pak přelévejte karamel do čistých skleniček s víčkem. Skladujte ho v chladu, kde vám vydrží i 3 měsíce.
Do cukroví i jako dárek
Využití karamelu je různé. Já z něj dělám sladké dezerty, plním s ním cukroví nebo ho u některých druhů rovnou přidávám přímo do těsta. Využití je především na vás. Dochutit s ním samozřejmě můžete také například kávu nebo ho dětem rozpustit v teplém mléce.
Další možností je naplnit karamelem malé skleničky, které následně ozdobíte mašlí, víčko zabalíte do látky, přidáte nějaký milý popisek a máte vynikající dárek pod stromeček. A nebojte, tuhle laskominu ocení i pánové. Sice se nejdříve tváří, že by radši dostali kus masa, jakmile ale ochutnají, změní názor.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová