Připravte si doma slaný karamel. Hodí se do cukroví, ale i jako dárek

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Slany karamel
Zdroj: Shutterstock

Slaný karamel se v létě hodí do ledové kávy nebo na přípravu zmrzliny. Dělám ho ale často také ve vánočním období. Jde totiž o vynikající pochoutku, kterou využijete při tvorbě cukroví. Letos jsem se navíc rozhodla pár sklenic připravit i jako dárek pro své blízké.

Osobně neznám nikoho, kdo by slaný karamel nemiloval. Pokud ho náhodou zapomenu v lednici dobře schovat, rodina ho chodí ujídat a za pár dní musím připravovat další. Naštěstí to ale není nijak složité.

Jak na přípravu slaného karamelu?

Příprava téhle sladko-slané pochoutky je velmi snadná. Budete potřebovat 200 gramů cukru krupice, 80 gramů másla pokojové teploty, 120 mililitrů smetany ke šlehání, lžičku soli a několik kapek vanilkového extraktu.

Smetanu je vhodné používat minimálně 30%. Cukr se hodí spíše bílý než třtinový. Sice tím pádem není karamel úplně zdravou pochoutkou, o to ale přece na Vánoce až tolik nejde. Pokud ho budete konzumovat s mírou, žádné negativní důsledky vám nehrozí.

Cukr dejte do hrnce a na středním plamenu ho zahřívejte. Počkejte, až se zcela rozpustí, poté vezměte metlu, stáhněte plamen a přidávejte na kousky nakrájené povolené máslo. Zhruba za 3 minuty začněte přilévat do směsi smetanu. Karamel neustále míchejte!

Na závěr přidejte vanilkový extrakt a sůl a vše důkladně promíchejte, aby se sůl rozpustila. Ještě za tepla pak přelévejte karamel do čistých skleniček s víčkem. Skladujte ho v chladu, kde vám vydrží i 3 měsíce.

Do cukroví i jako dárek

Využití karamelu je různé. Já z něj dělám sladké dezerty, plním s ním cukroví nebo ho u některých druhů rovnou přidávám přímo do těsta. Využití je především na vás. Dochutit s ním samozřejmě můžete také například kávu nebo ho dětem rozpustit v teplém mléce.

Další možností je naplnit karamelem malé skleničky, které následně ozdobíte mašlí, víčko zabalíte do látky, přidáte nějaký milý popisek a máte vynikající dárek pod stromeček. A nebojte, tuhle laskominu ocení i pánové. Sice se nejdříve tváří, že by radši dostali kus masa, jakmile ale ochutnají, změní názor.

Zdroj: Autorský článek

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články