Huevos rancheros: Mexická snídaně, po které mít hlad rozhodně nebudete

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Huevos Rancheros
Zdroj: Shutterstock

Snídaně je základ dne. Měla by být sytá a obsahovat všechny látky, které tělo potřebuje, aby se po ránu správně nastartovalo. Pokud jste si mysleli, že britská snídaně v podobě vajíček se šunkou je bohatá, počkejte, až vám představíme tu mexickou.

Vajíčka připravovaná ve stylu huevos rancheros jsou jídlo pro ty, kdo mají rádi ostřejší chutě a chtějí se po ránu najíst tak, aby do oběda hlad skutečně nepocítili. Jídlo se konzumovalo dříve především na mexických farmách.

A dává to smysl, zdejší lidé totiž potřebovali často dostat do těla energii na celé dopoledne, kdy pracovali na ranči. A taková práce člověka stojí hodně sil. Po tomhle jídle ale nikdo na oběd dlouhé hodiny nepomyslel.

Co budete potřebovat

Na přípravu huevos rancheros budete potřebovat 2 lžíce oleje, červenou cibuli, 2 stroužky česneku, 1 papriku, 1 chilli papričku, 2 rajčata, 200 gramů rajčatového protlaku, 3 lžíce červených fazolí, 4 vejce, sůl, pepř a nastrouhaný čedar.

Pokud se bojíte, že bude pokrm příliš ostrý, chilli papričku můžete vynechat, i česnek sám o sobě v jídle nadělá své. Díky kombinaci těchto ingrediencí dodáte tělu energii, doplníte mu bílkoviny, které jsou po ránu velmi důležité, a zasytíte ho na dlouhé hodiny.

Jak na přípravu

Nejprve si cibuli nakrájejte na kolečka, česnek na plátky, papriku na větší kostičky a rajčata na malé kousky. Chilli pokrájejte nadrobno. Cibuli s paprikou opečte na oleji, následně přidejte česnek a chilli a až na závěr rajčata.

Ta potom zalijte rajčatovým protlakem, přidejte fazole, vše osolte a opepřete. Pod pokličkou pak směs duste asi 5 minut. Nakonec ve směsi udělejte důlek, do kterého rozklepnete vajíčko. To dělejte tak, aby byl bílek hotový, ale žloutek se při rozkrojení roztekl.

Pokud máte rádi maso, můžete vedle na pánvi k jídlu opéct slaninu nebo klobásu. Vše pak servírujte zasypané strouhaným sýrem a s opečeným chlebem. Po rozkrojení žloutek vajíčka smíchejte s rajčatovou omáčkou a vychutnejte si dokonalý požitek z pravé mexické snídaně.

Zdroj: Top recepty, Taste Atlas, My Cooking Diary, Apetit, Tasting Table

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články