KVÍZ: Tradiční české omáčky: Víte, co do nich patří?

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Svickova
Zdroj: Ladislav Křivan / CNC / Profimedia

Patříte k milovníkům tradičních českých omáček? A teď se přiznejte, rádi je jenom konzumujete, nebo je také umíte pro svou rodinu připravit? Víte, bez čeho se neobejde správná svíčková a jak se dělá rajská omáčka?

Češi jsou národ, který omáčky miluje. Obvykle je konzumujeme s knedlíkem, výjimkou ale není ani rýže nebo těstoviny. Každý dělá omáčky trochu jinak, základ by měl být ale vždy vesměs stejný. Dokážete odpovědět na naše kvízové otázky?

1) Začněme klasickou svíčkovou. Není na ní nic složitého, maso se jen vždy musí nakládat dopředu. Víte, kterou z následujících surovin pravděpodobně při přípravě omáčky nepoužijete?

  • A) Ocet
  • B) Bobkový list
  • C) Skořici

2) Rajská omáčka se dělá obvykle na skořicovém základu, přidává se do ní hřebíček, bobkový list a pepř. Historii má omáčka velmi dlouhou a dělala ji už kdysi Magdalena Dobromila Rettigová. Ta ji ve své kuchařce nicméně nazývá omáčkou z rajských jablek a i recept je jiný. Jakou surovinu používala, kterou dnes už do rajské obvykle nedáváme?

  • A) Tymián
  • B) Bílé víno
  • C) Kmín

3) Někteří lidé ji nesnáší, jiní milují. Není nic mezi tím. Řeč je o koprové omáčce, kterou známe snad všichni ze školní jídelny, ale i od babičky. Jednou z hlavních surovin je samozřejmě kopr. Víte, které tvrzení o něm NENÍ pravdivé?

  • A) Je nevhodný pro kojící matky
  • B) Používá se při zácpách, ale i průjmech
  • C) Zklidňuje močové ústrojí při zánětech

4) Kuře na paprice se dá konzumovat s knedlíkem, těstovinami, v některých případech dokonce i s bramborami. Omáčku připravíte nejlépe z celého kuřete. Můžete ale použít i prsa. V takovém případě je potřeba dodržet jedno pravidlo. Jaké?

  • A) Přiměřeně zkrátit dobu dušení
  • B) Vždy z prsou sundat kůži
  • C) Prsa vždy dusit vcelku, aby se nevysušila

5) Houbová omáčka se dá dělat z hub sušených, nejlepší je ale samozřejmě z těch čerstvých. Využít se do ní dají snad všechny jedlé houby. Které by ale měly převažovat, pokud chcete, aby měla jemnou máslovou chuť i konzistenci?

  • A) Hříbky
  • B) Klouzci
  • C) Bedly

Výsledky: 1C, 2B, 3A, 4A, 5B

Zdroj: Autorský článek

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články