KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v pojmech z gastronomie?

od Šárka Cvrkalová
< 1 minuta čtení
Sefkuchar
Zdroj: Shutterstock

Jste u kuchyňské linky jako doma? Pokud patříte k milovníkům vaření, následující kvíz by vám neměl dělat problém. Znáte význam jednotlivých gastronomických pojmů?

Většina lidí zná pojmenování základního nádobí a také technik, pomocí kterých se připravují jednotlivé pokrmy. Pokud se ale v odvětví gastronomie pohybujete trochu více, měli byste znát i následující pojmy.

1) Víte, jaká činnost se nachází pod slovem šámbrování?

  • A) Servírování živých mořských plodů
  • B) Pozvolné oteplování nápojů
  • C) Kombinování slané a sladké chuti

2) V italské kuchyni se často setkáte s pojmem al dente, který se využívá i u nás. Co přesně znamená?

  • A) Jde o termín označující jídlo s ostřejší chutí
  • B) Jde o termín označující jídlo, které je třeba konzumovat ihned
  • C) Jde o termín označující správně připravené nerozvařené suroviny

3) U kterého z následujících druhů masa byste při přípravě využili bridírování?

  • A) Rybího
  • B) Hovězího
  • C) Vepřového

4) Pokud maso filírujete, krájíte ho…

  • A) na široké plátky
  • B) na velmi tenké plátky
  • C) rozkrajujete ho napůl, ale plátky nedokrojíte až do úplného konce

5) Jako sorbet u nás obvykle označujeme ovocný zmrzlinový pokrm. Původně se ale jedná o:

  • A) Nápoj s nízkým obsahem alkoholu
  • B) Ovocný kompot
  • C) Kaši z rozvařeného ovoce

Výsledky: 1B, 2C, 3A, 4B, 5A

Zdroj: Autorský článek

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články