Jste u kuchyňské linky jako doma? Pokud patříte k milovníkům vaření, následující kvíz by vám neměl dělat problém. Znáte význam jednotlivých gastronomických pojmů?
Většina lidí zná pojmenování základního nádobí a také technik, pomocí kterých se připravují jednotlivé pokrmy. Pokud se ale v odvětví gastronomie pohybujete trochu více, měli byste znát i následující pojmy.
1) Víte, jaká činnost se nachází pod slovem šámbrování?
- A) Servírování živých mořských plodů
- B) Pozvolné oteplování nápojů
- C) Kombinování slané a sladké chuti
2) V italské kuchyni se často setkáte s pojmem al dente, který se využívá i u nás. Co přesně znamená?
- A) Jde o termín označující jídlo s ostřejší chutí
- B) Jde o termín označující jídlo, které je třeba konzumovat ihned
- C) Jde o termín označující správně připravené nerozvařené suroviny
3) U kterého z následujících druhů masa byste při přípravě využili bridírování?
- A) Rybího
- B) Hovězího
- C) Vepřového
4) Pokud maso filírujete, krájíte ho…
- A) na široké plátky
- B) na velmi tenké plátky
- C) rozkrajujete ho napůl, ale plátky nedokrojíte až do úplného konce
5) Jako sorbet u nás obvykle označujeme ovocný zmrzlinový pokrm. Původně se ale jedná o:
- A) Nápoj s nízkým obsahem alkoholu
- B) Ovocný kompot
- C) Kaši z rozvařeného ovoce
Výsledky: 1B, 2C, 3A, 4B, 5A
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová