Holubky se dají jíst teplé i studené. Dostaly se k nám pravděpodobně z Rumunska

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
holubky
Zdroj: Shutterstock

Mleté maso se hodí do mnoha pokrmů. Víte ale, že je vynikající také zapečené v zelných listech? Pokrmu se říká holubky, v různých krajích má ale jiné názvy. Znát ho tak můžete pod pojmem holubci, holubce, nebo dokonce golupce. Ve všech případech jde ale o masem naplněné zelí.

Podle studie z roku 2019 jsou holubky populárním jídlem především na Ukrajině nebo v Polsku, i u nás se ale staly v posledních letech velmi oblíbenými. Dostaly se k nám pravděpodobně z Rumunska.

Server Hobbys uvádí, že neexistuje jedna konkrétní verze receptu. Varianty se mohou lišit. Zatímco v jedné zemi se holubky zapékají a podávají se teplé, jinde se jedí až po vychladnutí studené. Někde k nim pak lidé dělají ještě rajčatové omáčky.

Zapečené zelí

Ať už si budete chtít ve výsledku holubky vychutnat teplé, nebo studené, jejich příprava bude stejná. Než se pustíte do vaření, připravte si hlávku bílého zelí, mleté vepřové maso, cibuli, česnek, sladkou papriku, mletý černý pepř a sůl.

Cibuli si nakrájejte najemno a smíchejte ji s masem. Přidejte koření, prolisujte do masa česnek a vše důkladně rukama prohněťte. Zelí si očistěte a připravte si jednotlivé listy, do kterých budete maso balit. Pak je nechte v horké vodě změknout, aby se nelámaly.

Maso zabalte do jednotlivých listů a ty naskládejte do pekáče. Přidejte k nim bobkový list, podlijte je vodou, ve které se hlávka zelí vařila, a pečte je na 200 °C zhruba 40 minut.

Rajčatová omáčka

Plněné zelné listy se podávají nejčastěji s rajčatovou omáčkou. Tu si připravíte snadno a budete na ni potřebovat cibuli, rajčatový protlak, zakysanou smetanu, nové koření, bobkový list, černý pepř a sůl.

V pekáči na oleji zesklovaťte dvě nakrájené cibule, přidejte na nudličky pokrájený zbytek zelí, vše osolte, přidejte nové koření, celý pepř a bobkové listy a smíchejte vše s rajčatovým protlakem. Do směsi nakonec vlijte smetanu.

Takto připravená je omáčka hotová a můžete ji k závitkům buď podávat samostatně, nebo je směsí zalít ještě před pečením. Kterou z variant si zvolíte a zda budete jíst pokrm studený, nebo teplý, to už je jen na vás.

Zdroj: Hobbys, ResearchGate

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články