Některé děti ho milují, jiné nesnáší. A stejně tomu bylo i před několika lety. Termix má dlouholetou tradici u nás i na Slovensku. Jde o termizovaný tvarohový dezert vyráběný od roku 1976, který se nejčastěji objevuje vanilkový a čokoládový. Dnes už ale známe i jeho jahodovou a pistáciovou obdobu.
V obchodech jde o jeden z levnějších mléčných výrobků, které se dají mezi jogurty pořídit. Přesto jde ale o poměrně malou porci, a možná byste si ho tak raději připravili doma. Navíc vám třeba i více zachutná.
Pokud patříte k těm, kteří hutný tvarohový dezert jako malí milovali, nebo si ho zamilovaly vaše děti, zkuste si jej přece jen připravit doma. A možná i ti, kdo ten kupovaný nemusí, si na tom domácím pochutnají.
Čokoládový domácí termix
Čokoládový termix je pravděpodobně nejoblíbenější a také je asi nejsnadnější ho připravit. Na jeho výrobu budete potřebovat 250 gramů tučného tvarohu, 150 gramů zakysané smetany, 6 lžic medu a 4 lžíce kakaa.
Tvaroh se smetanou nejprve společně v misce prošlehejte. Pak přidejte med a směs důkladně našlehejte metličkou. Do termixu pak pečlivě vmíchejte kakao, může to trvat i několik minut. Takto připravený dezert dejte do ledničky.
Druhý den bude pokrm připravený ke konzumaci. Dá se podávat takto tradičně samotný, někteří lidé k němu ale milují například čerstvé ovoce. Ideální k čokoládovému termixu jsou jahody nebo maliny, porci také můžete ještě přelít na mističce medem.
Vanilkový domácí termix
O něco složitější je příprava termixu vanilkového. Nezoufejte ale, i ten je poměrně snadný. Na přípravu budete potřebovat 6 žloutků, 250 gramů smetany ke šlehání, pár kapek vanilkového extraktu, 20 gramů másla, 5 lžic medu a 250 gramů tučného tvarohu.
Žloutky přeceďte přes sítko. Zbavíte je tak tuhých poutek, která by zbytečně narušovala jemnou strukturu termixu, radí Lidovky. V hrnci zahřejte téměř k varu smetanu s máslem a vanilkovým extraktem. Postupně pár lžic horké smetany vmíchejte do žloutků, abyste je zahřáli.
Pak žloutky pomalu nalijte ke smetaně. Jakmile směs zhoustne, odstavte ji z plotny a ještě za tepla do ní vmíchejte tvaroh a med. Hmotu nalijte do skleniček a nechte přes noc v ledničce. Druhý den si můžete vychutnat lahodný vanilkový termix.
Zdroj: iDNES, Lidovky, Blesk recepty
Autor: Šárka Cvrkalová