Na výrobu mascarpone vám stačí jen smetana a citron. Sýr využijete při přípravě sladkých i slaných pokrmů

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
mascarpone
Zdroj: Shutterstock

Většina z nás si pod pojmem mascarpone představí sýr, který se používá na přípravu tiramisu. Tato surovina má ale mnohem více možností využití a možná by vás překvapilo, kde všude ji můžete zužitkovat. Hodí se totiž při přípravě slaných i sladkých pokrmů. A ještě překvapivější je historie tohoto sýru.


Mascarpone pochází z oblasti Lombardie v severní Itálii, kde se začalo vyrábět už během renesance. Původně se každopádně vyrábělo především v zimě, protože v teplých obdobích se velmi rychle kazí, píše Jíme to.

Jedná se o jemný mazlavý sýr, který se sice dá konzumovat naslano, krásně ale zjemní právě i sladké pokrmy. Bohatá, máslová textura pochází z vysokého obsahu máslového tuku, kterého je v něm až 75 %, uvádí server The Spruce Eats.

Výroba mascarpone

Výrobu mascarpone popisuje server jako velmi snadnou. Jde v podstatě o přidání kyseliny do čerstvé smetany, což způsobí její koagulaci, tedy shlukování tuhých částic. Výsledný tvaroh se jemně vaří na stálém ohni, dokud nedosáhne krémové konzistence.

Pokud si tedy chcete sýr vyrobit sami doma, není na tom nic složitého. Potřebovat k tomu budete jen smetanu a citronovou šťávu, uvádí Food52. V hrnci pomalu přiveďte hustou smetanu k mírnému varu. Po zhruba 3 minutách vaření přidejte citronovou šťávu.

Vařte další 3 minuty, poté stáhněte z ohně. Nechte směs vychladnout na pokojovou teplotu, potrvá to asi 30 minut. Vychladlé mascarpone nalijte do utěrky a tu položte do mísy tak, aby se plátno nedotýkalo jejího dna. Přes noc nechte odkapat veškerou tekutinu a máte hotovo.

Kde všude mascarpone využít?

Mascarpone je základem tiramisu, dají se z něj ale dělat i další lahodné pokrmy. Například ovocné dezerty, v nichž vystřídáte vrstvu sýru s vrstvami ovoce, jsou oblíbené především u dětí. Někdo si mascarpone na zjemnění přidává třeba i do kávy.

Pokud patříte k milovníkům sladkých snídaní, natřete si mascarpone na toust a doplňte ho čerstvými borůvkami či jahodami. Dále se dá místo jogurtu použít také do krémových polévek, skvěle se hodí třeba k hrachové nebo dýňové.

V neposlední řadě ho můžete vmíchat do míchaných vajíček, přidat do těsta na banánový chléb nebo do dalších sladkých receptů. Využití v kuchyni má mascarpone celou řadu.

Zdroj: The Spruce Eats, Jíme to, Food52, Epicurious

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články