Surówka: Polský zeleninový salát, který se skvěle hodí k masu

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
surowka
Zdroj: Shutterstock

I milovníci masa občas potřebují jídlo doplnit zeleninou. Pokud máte rádi pořádný kus vepřového s bramborem nebo hranolky, jistě budete souhlasit s tím, že doplnit tento hlavní chod zeleninou je zkrátka klasika. Poláci k doplnění jídla používají takzvanou surówku.

Surówka je salát z nahrubo nastrouhané zeleniny, která se kombinuje se sladkokyselými chutěmi a výjimečně také s jogurtem nebo majonézou. Prakticky k žádnému jídlu, jež obsahuje kus masa, nesmí v Polsku surówka na stole chybět.

Nejenže do svého těla dostanete prostřednictvím zeleniny dostatek vitamínů, zároveň také příjemně dochutíte své jídlo a oběd či večeři si užijete opravdu naplno. Proto byste tak surówku měli mít doma připravenou permanentně.

Snadná příprava, dokonalý požitek

Je prakticky na vás, jaký druh zeleniny do surówky využijete. Každému chutná něco jiného. Stejně tak i dochucovat byste měli podle svých vlastních chutí. Obvykle se do pokrmu ale dává zelí, mrkev, cibule nebo jablka.

Ačkoli jablka jsou ovoce, pokud zvolíte nakyslejší druh a smícháte ho s několika druhy zeleniny, docílíte vyvážené chuti, která skvěle doplní pokrm z masa a brambor.

Základní recept na surówku je tak velmi jednoduchý a každý si ho podle své vlastní chuti může upravit. Na přípravu pokrmu si připravte kysané zelí, jablka, mrkev, cibuli, citron, olivový olej, pepř a cukr.

Za pár minut hotovo

Nejprve si zelí pokrájejte na malé kousky. Pokud jsou suché, přidejte do nich trochu jablečné nebo mrkvové šťávy. Mrkev i jablka pokrájejte na drobné nudličky. Cibuli pokrájejte najemno.

Následně všechny ingredience smíchejte, dochuťte pepřem a cukrem a zakapejte citronovou šťávou. Vše je dobré promíchat klidně i rukama, aby se chutě správně smísily. Salát můžete podávat prakticky ihned, vydrží ale i několik dní v lednici.

Někdy se surówka připravuje také jako zeleninový salát s majonézou. V takovém případě místo citronu vše smícháte s majonézou a trochou jogurtu. Tato verze ale není v Polsku tolik oblíbená, je tedy jen na vás, kterou si zvolíte.

Zdroj: Taste Atlas, Cooking Polish, My Polish Cuisine

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články