Houbový stroganov potěší vegetariány i masožrouty

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
houbovy stroganov
Zdroj: Shutterstock

Jednou za čas k nám na oběd zavítá kamarádka vegetariánka. A já mám obvykle problém vymyslet, co uvařit. V naší rodině se totiž bez masa neobejde jediný den. Pokud máte podobný problém a nechcete své přátele vegetariány hostit už poosmé v řadě smaženým sýrem, mohu vám doporučit houbový stroganov.

Stroganov je původně masitý pokrm pocházející z ruské kuchyně. Obvykle se dělá z hovězího masa. To se dá ale v receptu velmi dobře nahradit žampiony, a můžete si tak připravit lahodnou vegetariánskou verzi, na které si pochutnají všichni členové domácnosti.

Stroganov se někdy označuje také jako minutkový guláš. Jde o pokrm, který je poměrně nenáročný na přípravu a konzumovat ho můžete s těstovinami nebo rýží. My ho doma děláme obvykle v bezmasé verzi jen z hub. A jako přílohu volíme spíše rýži.

Snadné, rychlé, zdravé

Na přípravě pokrmu není nic složitého. A když se zamyslíte nad použitými surovinami, dojde vám, že vlastně ani nejde o nezdravé jídlo. Na přípravu celého pokrmu budete potřebovat 2 sáčky rýže, cibuli, 2 stroužky česneku, 200 gramů žampionů, lžíci rostlinného oleje, máslo, pepř, majoránku, zeleninový bujon, 100 mililitrů suchého vína, 180 mililitrů smetany a petrželku.

Dejte si vařit rýži, mezitím si najemno pokrájejte cibuli i česnek. Žampiony nakrájejte na tenké plátky. V hluboké pánvi rozehřejte olej s máslem, cibuli zpěňte a přidejte česnek. Ten restujte jen tak dvě tři minutky, aby se nepřipálil.

Potom vhoďte do pánve žampiony, přidejte pepř a majoránku a vše spolu nechte osmahnout. Po deseti minutách opékání směs podlijte vínem a přidejte půlku kostičky zeleninového bujonu.

Víno nechte za stálého míchání odpařit. Podle chuti mezitím ještě dosolte. Pak směs podlijte smetanou na vaření a máte hotovo. Směs se podává s rýží a posypaná čerstvou petrželkou. Někdo ale upřednostní třeba těstoviny a zdobení jinou bylinkou.

A pokud u vás nesmí chybět maso…

Ačkoli moje rodina je hodně masožravá, stroganov milujeme i žampionový. Pokud ale u vás doma zkrátka maso chybět nesmí, můžete si jídlo udělat i z hovězího. Místo žampionů jednoduše na cibulce osmahnete kostky masa, houby pak můžete vynechat, nebo je v pokrmu ponechat, to je na vás.

Zkoušela jsem samozřejmě i verzi s masem. Je vynikající, na druhou stranu musím říct, že v houbové verzi pokrmu vám maso rozhodně nijak scházet nebude. A pokud máte kamarády vegetariány tak jako já, tak je tímhle jídlem rozhodně potěšíte.

Zdroj: OnlyU

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články