Jednou za čas k nám na oběd zavítá kamarádka vegetariánka. A já mám obvykle problém vymyslet, co uvařit. V naší rodině se totiž bez masa neobejde jediný den. Pokud máte podobný problém a nechcete své přátele vegetariány hostit už poosmé v řadě smaženým sýrem, mohu vám doporučit houbový stroganov.
Stroganov je původně masitý pokrm pocházející z ruské kuchyně. Obvykle se dělá z hovězího masa. To se dá ale v receptu velmi dobře nahradit žampiony, a můžete si tak připravit lahodnou vegetariánskou verzi, na které si pochutnají všichni členové domácnosti.
Stroganov se někdy označuje také jako minutkový guláš. Jde o pokrm, který je poměrně nenáročný na přípravu a konzumovat ho můžete s těstovinami nebo rýží. My ho doma děláme obvykle v bezmasé verzi jen z hub. A jako přílohu volíme spíše rýži.
Snadné, rychlé, zdravé
Na přípravě pokrmu není nic složitého. A když se zamyslíte nad použitými surovinami, dojde vám, že vlastně ani nejde o nezdravé jídlo. Na přípravu celého pokrmu budete potřebovat 2 sáčky rýže, cibuli, 2 stroužky česneku, 200 gramů žampionů, lžíci rostlinného oleje, máslo, pepř, majoránku, zeleninový bujon, 100 mililitrů suchého vína, 180 mililitrů smetany a petrželku.
Dejte si vařit rýži, mezitím si najemno pokrájejte cibuli i česnek. Žampiony nakrájejte na tenké plátky. V hluboké pánvi rozehřejte olej s máslem, cibuli zpěňte a přidejte česnek. Ten restujte jen tak dvě tři minutky, aby se nepřipálil.
Potom vhoďte do pánve žampiony, přidejte pepř a majoránku a vše spolu nechte osmahnout. Po deseti minutách opékání směs podlijte vínem a přidejte půlku kostičky zeleninového bujonu.
Víno nechte za stálého míchání odpařit. Podle chuti mezitím ještě dosolte. Pak směs podlijte smetanou na vaření a máte hotovo. Směs se podává s rýží a posypaná čerstvou petrželkou. Někdo ale upřednostní třeba těstoviny a zdobení jinou bylinkou.
A pokud u vás nesmí chybět maso…
Ačkoli moje rodina je hodně masožravá, stroganov milujeme i žampionový. Pokud ale u vás doma zkrátka maso chybět nesmí, můžete si jídlo udělat i z hovězího. Místo žampionů jednoduše na cibulce osmahnete kostky masa, houby pak můžete vynechat, nebo je v pokrmu ponechat, to je na vás.
Zkoušela jsem samozřejmě i verzi s masem. Je vynikající, na druhou stranu musím říct, že v houbové verzi pokrmu vám maso rozhodně nijak scházet nebude. A pokud máte kamarády vegetariány tak jako já, tak je tímhle jídlem rozhodně potěšíte.
Zdroj: OnlyU
Autor: Šárka Cvrkalová