Galatopita: Pudinkový koláč, který si většina řeckých rodin dopřává minimálně jednou měsíčně

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Galatopita
Zdroj: Shutterstock

Přemýšlíte, jaký dezert si po obědě dát? Chcete potěšit svou rodinu nebo má přijet návštěva a vy nevíte, čím ji pohostit? Pokud toužíte po tom připravit si něco originálního, snadného a chutného, vyzkoušejte galatopitu, řecký pudinkový koláč s krémem.


Kořeny koláče galotopita sahají až do starověkého Řecka. Slavný řecký autor Aristofanes psal o dezertu jménem Amis, který tehdy popsal jako směs medu, vajec, mléka a krupice. Pravděpodobně z toho nakonec vznikla dnešní verze pokrmu.

Dnes se jí v Řecku velmi běžně, jde o tradiční jídlo, které si většina rodin dopřává minimálně jednou měsíčně. A to nejen pro jeho chuť a lehkost, ale také proto, že jde o jednoduchý recept, který zvládne v kuchyni i začátečník.

Recept na řecký koláč

Pokud si chcete galatopitu vytvořit doma, budete k tomu potřebovat plnotučné mléko. Můžete použít i jiné, pokrm ale potom nikdy nebude chutnat tak jako originál. Dále si připravte vajíčka, kukuřičný škrob, vanilku, cukr, skořici, máslo a semolinovou mouku.

Nejprve si připravte pekáč. Ideální je kulatý, galatopita má obvykle právě tento tvar, pokud ho ale doma nemáte, můžete využít prakticky jakýkoli. Pekáč vymažte máslem a vysypte krupičkou. Zbytek oklepejte a dejte stranou.

Následně budete dělat pudinkové těsto koláče. Mléko, krupici a tři vajíčka dejte do hrnce společně s vanilkou a kukuřičným škrobem. Směs pak zahřívejte a šlehejte, dokud nezhoustne jako pudink. Poté ji odstavte z trouby a zašlehejte do směsi studené máslo.

Jemný a lehký

Takto připravenou náplň nalijte do formy a stěrkou zarovnejte, aby byl koláč rovný. Pak už jen zbývá připravit si polevu. Do malé misky dejte vejce, skořici, cukr a trochu vody. Vyšlehejte jemný krém.

Celý koláč následně touto polevou potřete a dejte ho péct. Pudinkový koláč se peče zhruba 30 minut na 180 °C. Po vytažení z trouby je měkký a nadýchaný, chuťově vynikající a především je velmi lehký. Zaručeně bude do několika minut po podávání pryč.

Pokud chcete hosty ohromit, můžete jim ho na talířky servírovat třeba se šlehačkou, čerstvými borůvkami a lístky máty. V Řecku se k němu tradičně také podávají kolečka citronu, koláč samozřejmě posypte cukrem.

Zdroj: Mia Kouppa, Olive Tomato, Real Greek Recipes, Pastry Wishes

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články