Tyrolský gröstl milují lyžaři v Alpách. Prostřednictvím jednoduchého jídla poznávají část rakouské kultury

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
tyrolsky grostl
Zdroj: Shutterstock

Tyrolský gröstl je jídlo, které se podává obvykle k večeři. Důvod je jednoduchý, jde totiž o pokrm uvařený ze zbytků od nedělního oběda, tradičně vepřové pečeně s brambory. Tedy alespoň dříve tomu tak bylo, dnes už se toto jídlo dá objednat v kterékoli restauraci v Rakousku během kteréhokoli dne. A nejen k večeři, ale třeba i k obědu.


Podle serveru Austria info jde především o oblíbené jídlo v horských penzionech. Tam si ho turisté, kteří si přijeli do Alp zalyžovat, dávají s chutí. Poznávají tím část rakouské kultury.

Gröstl je jídlo z masa, brambor, zeleniny a vajíčka. Pokud ho nepřipálíte, není na něm v podstatě co zkazit, takže ho zvládne doma úplně každý. I když hezky jej naservírovat, aby na talíři vypadalo dokonale, chce trochu cviku.

Podle serveru All about Tirrol je hlavní výhoda gröstlu v tom, že si ho můžete nechat připravit i vegetariánský, je velmi rychle hotový a je také velkým zdrojem sacharidů a bílkovin. Právě proto ho mají tolik v oblibě lyžaři.

Pokud si chcete toto jídlo připravit i doma, samozřejmě si ho můžete vychutnat v zimě, když přijdete s dětmi z venku. Dá se ale jíst prakticky celoročně. Jakmile ho jednou ochutnáte, čekat do další zimy totiž rozhodně nevydržíte.

Recept na tyrolský gröstl

Na tyrolský gröstl budete potřebovat brambory z přechozího dne (nebo čerstvě uvařené), pečené telecí maso nakrájené na plátky, hovězí pečeni pokrájenou na plátky, slaninu, cibuli, česnek, vajíčka, máslo a nějaké bylinky. Tradičně se používá tymián, petržel a kmín.

Brambory si opečte na pánvi na másle. Ideální je pokrájet je na menší kostičky nebo plátky, aby se propekly z více stran a byly krásně křupavé. V druhé pánvi si opečte na kostičky pokrájenou slaninu.

Ohřejte na ní plátky masa a přidejte najemno nakrájenou cibulku a utřený česnek. Vše dochuťte bylinkami. Nakonec na talíř naservírujte vrstvu brambor, na ni položte maso a vše zasypte čerstvě posekanou pažitkou nebo jarní cibulkou.

Ve výpeku po bramborách si udělejte dvě volská oka tak, aby se žloutek po rozkrojení roztékal. Ta potom posaďte nahoru na maso. Tím celé dílo dokončíte a můžete si vychutnat ojedinělou chuť, díky které poznáte část rakouské kuchyně.

Zdroj: Taste of Austria, All about Tirrol, Austria info

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články