Pajfalský knedlík: Proslavil ho film Slavnosti sněženek a vaří se v máslem potřeném plátýnku

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
palfajsky knedlik
Zdroj: Shutterstock

Pajfalský knedlík se sice vaří hodinu a nejde ve výsledku o právě nejzdravější přílohu, chuťově ale zkrátka stojí za to, a jednou za čas si ho tak doma udělá rád každý, kdo už ho někdy jedl. Pokud jste o něm doposud neslyšeli, jistě se s ním rádi podle našeho receptu seznámíte.


Proslavil ho například film Slavnosti sněženek. Tam byl servírován s kančím masem a šípkovou omáčkou, připomíná Magazín recepty. Kromě tohoto pokrmu se dá ale jíst pajfalský knedlík prakticky k jakémukoli jídlu jako klasický houskový či karlovarský.

Ať už tedy chcete obohatit svou svíčkovou, připravit si luxusní knedlo vepřo zelo, nebo se chystáte pohostit hosty gulášem, pajfalský knedlík je vždy dobrá volba. V čem je tak výjimečný? Vaří se totiž v máslem potřeném plátýnku a je do něj přidána uzenina.

Recept na pajfalský knedlík

Na přípravu pokrmu budete potřebovat 50 gramů slaniny, 250 gramů housek nebo rohlíků, 350 mililitrů mléka, 60 gramů másla, špetku soli, 1 vejce a 1 žloutek, zhruba 120 gramů hrubé mouky. Závěrem si připravte ještě 20 gramů másla na potření utěrky nebo ubrousku.

Nejprve pokrájejte pečivo na malé kostičky a přendejte ho do mísy, ve které budete zadělávat těsto na knedlík. Slaninu pokrájejte také na malé kostičky a opečte ji na másle. Pak ji i společně s tukem přidejte k houskám.

Přilijte mléko a nechte housky několik minut namáčet. Vše promíchejte a nechte stranou. Mezitím si v jiné míse utřete měkké máslo se solí a zapracujte do něj rozklepnuté vejce a další žloutek. Tuto máslovou hmotu pak přidejte k základu a přisypte mouku.

Dlouhé čekání se vyplatí

Těsto možná budete zpracovávat rukama delší dobu. Je třeba vše pořádně promíchat a vytvořit z hmoty tuhou šišku. Mléko nebo mouku přidávejte podle potřeby tak, aby mělo těsto ideální konzistenci.

Potom vezměte utěrku, potřete ji pořádně máslem a knedlík do ní zabalte. Takto připravený jej vložte do kastrolu s vroucí vodou a nechte vařit zhruba hodinu. Jakmile knedlík z vroucí lázně vyjmete, hned ho z ubrousku vybalte a několika vpichy špejlí z něj uvolněte páru, radí iDNES.

Knedlík je pak ihned připraven k podávání. Je jen na vás, zda si ho vychutnáte s masem a omáčkou nebo spíše se zelím. Jeho chuť vynikne v jakémkoli jídle, ať už si tak dopřáváte guláš, nebo svíčkovou, pajfalský knedlík udělá z vašeho jídla ten pravý požitek.

Zdroj: Magazín recepty, Česká televize, Top recepty, iDNES

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články