VařímeŽivotní styl Domácí maggi: Polévkové koření, jež ve sklenici vydrží i několik měsíců od Šárka Cvrkalová 13. 2. 2023 13. 2. 2023 2 minuty čtení Maggi v kuchyni používáme nejspíš téměř všichni. Většina z nás se bez něj neobejde při přípravě polévky a u oběda ho pak pro jistotu dáváme na stůl pro…
VařímeŽivotní styl Za žebráckou polévku se lidé dříve styděli. Kdo ji jedl, byl cílem posměchu od Šárka Cvrkalová 13. 2. 2023 13. 2. 2023 2 minuty čtení Říká se jí žebrácká polévka. To příliš lákavě nezní a v minulosti nebyla považována za nejoblíbenější jídlo. Šlo o pokrm, který sice zasytil, dělal se ale jen z…
VařímeŽivotní styl Ravioly: Připravte si domácí s bazalkou nebo se sýrem od Šárka Cvrkalová 12. 2. 2023 12. 2. 2023 2 minuty čtení Milovníci italské kuchyně jistě vědí, co jsou to ravioly. Zkoušeli jste si je ale už někdy připravit sami doma? A víte něco o historii těchto plněných těstovin? Že…
VařímeŽivotní styl Kocmrda: Snadné jídlo z brambor, které si vychutnávali už naši předkové od Šárka Cvrkalová 12. 2. 2023 12. 2. 2023 2 minuty čtení Někteří lidé dělají z vaření velkou vědu. Přitom často nejlépe chutnají pokrmy, které jsou jen z několika málo surovin a dají se připravit za pár korun. Příkladem je…
VařímeŽivotní styl Pirátská omeleta má dvě verze. Jedna připomene Itálii, druhá nabídne rybí maso od Šárka Cvrkalová 11. 2. 2023 11. 2. 2023 2 minuty čtení Piráti jsou vládci moří. Vyznají se nejen v tom, jaké plody jim oceán nabídne k večeři, ale díky svým cestám na daleké kontinenty také v zahraničních kuchyních a…
VařímeŽivotní styl Pučálka se dříve jedla v rámci půstu. Dnes se připravuje i s masem od Šárka Cvrkalová 10. 2. 2023 10. 2. 2023 2 minuty čtení Někdy se mu říká také pálenec, známější je ale pod pojmem pučálka. Staročeský recept z naklíčeného hrachu s cibulí a koprem upadl v posledních letech v zapomnění. A…
VařímeŽivotní styl Slovácká chumlanina: Připomíná míchaná vajíčka, chutná ale po slanině a krupici od Šárka Cvrkalová 10. 2. 2023 10. 2. 2023 2 minuty čtení Vajíčka jsou potravinou, která se často doporučuje jako součást různých diet. Možná jste jimi už přejedení a přemýšlíte, jak je do svého jídelníčku zařadit tak, aby vás brzy…
VařímeŽivotní styl Jabkance: Tradiční českotřebovská pochoutka se prodává na místní pouti a dělá se z brambor od Šárka Cvrkalová 8. 2. 2023 8. 2. 2023 2 minuty čtení Říká se jim jabkance, s jablky ale překvapivě nemají vůbec nic společného. Sladké kapsičky plněné tvarohem nebo povidly se u nás dělají především v České Třebové, odkud jejich…
VařímeŽivotní styl Mokrej pes: Jablečný dort zvládnou i ti, kteří si v kuchyni moc nevěří od Šárka Cvrkalová 7. 2. 2023 7. 2. 2023 2 minuty čtení Pod slovním spojením „mokrej pes“ si nejspíš většina lidí nepředstaví lahodný koláč. Vybaví se nám spíš špinavé a zapáchající zvíře. Jenomže v české kuchyni se tak skutečně říká…
VařímeŽivotní styl Pampušky: Slané buchty, které se hodí k boršci i k českým polévkám od Šárka Cvrkalová 5. 2. 2023 5. 2. 2023 2 minuty čtení Pokud máte dojem, že všechno pro českou kuchyni typické pečivo už znáte, možná je načase vyzkoušet něco ze zahraničních pokladů. Například na Ukrajině se běžně dělá chléb složený…
VařímeŽivotní styl Chilli con carne pochází od španělských indiánů. Mělo vyhnat zlé démony z těla od Šárka Cvrkalová 4. 2. 2023 4. 2. 2023 2 minuty čtení Chilli con carne je dnes oblíbeným jídlem po celém světě. Fazolový ostrý pokrm s mletým masem a paprikou pochází původně od španělských indiánů. Těm překvapivě jídlo představila na…
VařímeŽivotní styl Křenová omáčka: Staročeská i polská verze jsou snadné na přípravu a ideální k masu od Šárka Cvrkalová 3. 2. 2023 3. 2. 2023 2 minuty čtení Křen má velmi typickou, silnou a lehce pálivou chuť. Používá se často k dochucení masa nebo jako příloha k masovým jídlům. Většina z nás si ale jistě vzpomene…
VařímeŽivotní styl Blondies: Dezert, který si vychutnáte se šlehačkou, se skořicí i s mandlemi od Šárka Cvrkalová 3. 2. 2023 3. 2. 2023 2 minuty čtení Brownies je sladký čokoládový dezert, který dostal jméno podle své barvy (brown znamená anglicky hnědá). A stejně tomu je i u blondies. Jakožto žlutobílý moučník připomíná barvu blonďatých…
VařímeŽivotní styl Lopaťák: Borůvkový koláč typický pro severní Moravu nasytí rodinu i hosty od Šárka Cvrkalová 2. 2. 2023 2. 2. 2023 2 minuty čtení Když už člověk peče koláč, měl by ho udělat pořádný, aby se z něj najedla celá rodina a ještě zbylo pro hosty. Takzvaný moravskoslezský lopaťák tuto podmínku rozhodně…
VařímeŽivotní styl Nadýchaný chléb ze sněhu připomíná obláček na nebi a je lehký na přípravu od Šárka Cvrkalová 1. 2. 2023 1. 2. 2023 2 minuty čtení Na čerstvý domácí křupavý chléb jen tak něco nemá. Už jste ale slyšeli o chlebu ze sněhu? V angličtině se mu říká cloud bread (v překladu obláčkový či…