Pirátská omeleta má dvě verze. Jedna připomene Itálii, druhá nabídne rybí maso

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Piratska omeleta
Zdroj: Shutterstock

Piráti jsou vládci moří. Vyznají se nejen v tom, jaké plody jim oceán nabídne k večeři, ale díky svým cestám na daleké kontinenty také v zahraničních kuchyních a kombinování jídel. Možná i proto se pirátské omeletě říká právě pirátská, její původ nicméně není úplně jasný.

Udělat si doma zeleninovou omeletu z vajíček zvládne každý. Pokud už vás ale nudná klasika nebaví, můžete vyzkoušet i něco trochu jiného.

Pirátské omelety byly v české kuchyni představeny dvě verze. Každá je trochu jiná, u obou je ale jasné, proč jsou pojmenovány po filmových záporácích.

Pirátská omeleta na italský způsob

Piráti na svých lodích ve filmech a pohádkách cestují po celém světě. Znají daleké kontinenty a mají povědomí o kulturách a kuchyních mnoha zemí. Podle všeho se jim zalíbila v tomto ohledu Itálie, kterou se při přípravě pirátské omelety padouši inspirovali.

Na pirátskou omeletu na italský způsob budete podle serveru Recepty potřebovat 8 vajec, 280 gramů uzené kuřecí rolky, 2 rajčata, 200 gramů mozzarelly, 150 gramů artyčoků, 2 lžíce olivového oleje, sůl, bazalku a tymián.

Bazalku smíchejte s půlkou množství oleje. Zbytek rozpalte na pánvi a nalijte do ně rozšlehaná vajíčka. Jakmile začnou vejce tuhnout, odstavte omeletu z pánve, poklaďte na ni rajčata a mozzarellu, přidejte maso, artyčoky a vše zalijte bazalkovým pestem. Omeletu dejte zapéct na 3 minuty do trouby předehřáté na 250 °C a podávejte posypanou tymiánem.

Omeleta z mořských plodů

Pokud nejíte rybí maso, nikdy z vás pravý pirát nebude. Druhá verze omelety se proto připravuje z lososího masa nebo z tuňáka.

Na její přípravu budete podle serveru Labužník potřebovat jednu střední bramboru, balení tuňáka (nebo lososa), 2 vejce, mletý pepř, sůl a sladkou papriku, lžíci rajčatového protlaku a listy baby špenátu.

Do pánve vložte na tenká kolečka pokrájené brambory a orestujte je z obou stran. Pak je zalijte vajíčkem, osolte, opepřete a odstavte z pánve. Placku potřete protlakem, nandejte na ni tuňáka a přidejte trochu sladké papriky.

Následně ji srolujte a dejte na 3 minuty zapéct do trouby. Jídlo se podává posypané sekaným baby špenátem. Přidat jako oblohu můžete také čerstvá rajčata.

Zdroj: Recepty, Labužník

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články