Pučálka se dříve jedla v rámci půstu. Dnes se připravuje i s masem

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Staroceska pucalka
Zdroj: Shutterstock

Někdy se mu říká také pálenec, známější je ale pod pojmem pučálka. Staročeský recept z naklíčeného hrachu s cibulí a koprem upadl v posledních letech v zapomnění. A je to škoda, jde totiž o zdravé a výživné jídlo, které si velmi snadno připravíte i dnes.

Název pochází pravděpodobně od pučálnic. Tak se říkalo ženám, které kdysi sedávaly u kamen, pražily namočená a naklíčená hrachová zrna a prodávaly je kolemjdoucím, vysvětluje Kuchařka pro dceru.

Na Hané děvčata pekla pučálku na škaredou středu a pak se jedla v hospodě. Na Nepomucku se pekla každou čtvrtou postní neděli. Stejně tomu bylo i na Chodsku. Postupem času se začala ale pučálka konzumovat i během roku.

Stalo se z ní jídlo chudých, protože na hrách měl téměř každý. Někdo si ji vylepšoval masem, jiní ale zůstali u tradice půstu a konzumovali ji pouze se zeleninou. Nakonec začala oblíbenost pučálky upadat.

Jak naklíčit hrách

Pučálka je jednoduchý pokrm z naklíčeného hrachu, který se dá jednoduše upravit podle chuti každého z vás. I dnes si ji můžete velmi snadno připravit doma. V základu na ni budete potřebovat pouze naklíčený hrách, sádlo, cibuli, pepř a sůl.

Pokud chcete docílit toho, aby vám hrách naklíčil, propláchněte ho a dejte ho na 10 hodin do studené vody. Pak vodu vyměňte a proces opakujte několikrát během tří dní. Pak by se měly začít objevovat klíčky. Takto připravený je hrách na pučálku ideální.

S masem i bez masa

Na sádle si nejprve osmažte větší kusy cibule, pak je nějaký čas opékejte s hrachem. U míchání si dávejte pozor, aby se vám nepolámaly klíčky. Hrách se bude pražit delší dobu, výsledek ale stojí za to.

Nakonec ho stačí jenom osolit a opepřit. Pokud k němu chcete kromě cibule přidat i česnek, udělejte to až těsně před dokončením. V procesu dlouhého pražení by mohl zhořknout.

Někomu připadá jídlo chudé. Sice to byla dříve jeho pointa, později se ale začala pučálka podávat i s masem. To si připravíte napřírodno v pánvi a pak ho jen s hrachem smícháte. Celý pokrm nakonec můžete posypat koprem a podávat třeba s rajčaty či okurkou.

Zdroj: Kuchařka pro dceru, Top recepty, Vaření

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články