Lopaťák: Borůvkový koláč typický pro severní Moravu nasytí rodinu i hosty

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
boruvkovy kolac
Zdroj: Shutterstock

Když už člověk peče koláč, měl by ho udělat pořádný, aby se z něj najedla celá rodina a ještě zbylo pro hosty. Takzvaný moravskoslezský lopaťák tuto podmínku rozhodně splňuje. Borůvkový koláč velký jako lopata je pro tamní kuchyni jídlem velmi typickým.

Lopaťák je koláč typický pro severní Moravu, do pece se totiž sází na velké dřevěné lopatě. I proto se mu občas říká pecák, uvádí server Jak v kuchyni. Má zhruba 200 let starou historii. Původně ho pekly hospodyně na svátky a oslavy.

Dnes už se lopaťák ve své původní velikosti obvykle peče jen pro trhy, kdy se prodává po jednotlivých kouscích, doma si ho v obrovské verzi udělá jen málokdo. Jeho šišatou variantou je frgál, který si ale doma připravíte velmi snadno. A až na velikost se od lopaťáku příliš lišit nebude.

Klasický lopaťák s drobenkou

Úplně tím nejklasičtějším lopaťákem je ten borůvkový politý máslem s drobenkou. Na jeho přípravu budete potřebovat 600 gramů polohrubé mouky, 100 gramů cukru, 120 gramů másla, 30 gramů kvasnic, 250 mililitrů mléka a sůl.

Na náplň si připravte 500 gramů tvarohu, 4 lžíce cukru, půl lžíce vanilkového pudinku a litr borůvek. Na drobenku pak budete potřebovat hladkou mouku, cukr moučku a 125 gramů másla. Příprava je také velmi snadná.

Vláčnost díky pudinku

Nejprve si rozpusťte máslo. Z vlažného mléka, lžičky cukru a kvasnic nechte vzejít kvásek. Než se tak stane, připravte si náplň koláče. To uděláte jednoduše smícháním tvarohu, cukru a pudinku. Díky tomu bude koláč krásně vláčný, uvádí se i ve videu na České televizi. Poté se dejte do přípravy drobenky.

Do misky si dejte máslo, zhruba 4 lžíce cukru a hladkou mouku. Tu postupně přisypávejte, dokud nebude těsto sypké a nezačnou se z něj tvořit kuličky. Připravenou drobenku i náplň dejte stranou a vraťte se k výrobě samotného těsta.

V míse smíchejte mouku s cukrem, máslem a kváskem a ze směsi vypracujte vláčné těsto. To potom nechte pod utěrkou kynout. Může to trvat i hodinu, nechat těsto správě vykynout je ale podle serveru Toprecepty velmi důležité.

Těsto poté přendejte na vál, rozdělte na 6 kusů a vytvořte bochánky, které budou ještě 5 minut kynout. Z nich potom vytvoříme placky velké tak, aby se vešly na plech. Do nich pak dejte připravenou náplň a koláč posypte drobenkou a borůvkami.

Celé dílo se peče v předem předehřáté troubě na 180 °C zhruba 35 minut. Po vytažení je dobré okraje potřít zlehka olejem. A potom už jen pár minut počkejte, než bude koláč vychladlý natolik, aby se dal konzumovat.

Zdroj: Jak v kuchyni, Regionální potravina, Česká televize, Toprecepty

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články