Nadýchaný chléb ze sněhu připomíná obláček na nebi a je lehký na přípravu

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
snehovy chleb
Zdroj: Shutterstock

Na čerstvý domácí křupavý chléb jen tak něco nemá. Už jste ale slyšeli o chlebu ze sněhu? V angličtině se mu říká cloud bread (v překladu obláčkový či oblačný chléb), a to právě proto, že připomíná obláčky na nebi. Je velmi lehký na přípravu, křehký a vaše děti ho budou chtít jíst jen tak samotný.

Měkký chléb ze sněhu je v poslední době trendem, který se ve velkém šíří na sociálních sítích. Například na TikToku se objevilo receptů hned několik. Na tom od uživatelky Stephanie Kimchi je vidět, jak se po dopečení chléb snadno dělí na další díly a jak nadýchaný a měkký je.

Chléb chutná skvěle samotný a trochu svou konzistencí připomíná například pusinky. Dá se samozřejmě konzumovat třeba i s marmeládou, pro jeho křehkost se na něj ale jen velmi těžko bude cokoli mazat, a je tak vhodnější si k němu dát třeba ovocný kompot nebo něco sladkého, co můžete jednoduše přikusovat.

Jak na výrobu chleba

Příprava tohoto pokrmu není vůbec složitá. Potřebovat budete 5 vaječných bílků. Ty by měly být vychlazené, ideálně je tak buď oddělte od vajíček, která vytáhnete z lednice, nebo si je oddělte předem a dejte je na čas do ledničky. Díky tomu docílíte té správné nadýchanosti chleba.

Dále si připravte půl lžičky kukuřičného škrobu, lžičku citronové šťávy, lžičku mandlového nebo vanilkového cukru, tři lžíce medu a půl šálku nakrájených mandlí. Pak už budete potřebovat jen mísu a šlehač.

Nebojte se experimentovat

Do mísy si nejprve vyklepněte všechny bílky, přidejte vanilkový nebo mandlový cukr, škrob a citron a začněte šlehat, dokud vám nevznikne tuhý sníh. Do toho pak velmi opatrně zamíchejte med a mandle.

Vznikne vám těsto, ze kterého si na pekáč vyložený pečicím papírem přendejte kouli, kterou opatrně uhlaďte, aby držela tvar. Následně pak chléb pečte zhruba 15 minut na 150 °C. Po vytažení z trouby nechte chléb vychladnout.

@matthewinthekitchen Tik Tok’s famous cloud bread is so easy to make! Recipe from @linqanaaa #fyp #cloudbread #baking #easyrecipe #bread #cooking #egg #easybaking #foodie ♬ She Share Story (for Vlog) – 山口夕依

Překvapí vás jeho lehkost, když ho po několika minutách jen rukou roztrhnete napůl, ucítíte příjemnou sladkou vůni. A po prvním zakousnutí pochopíte, proč se stal na sociálních sítích chléb tak oblíbeným.

Pokud chcete, aby výtvor skutečně vypadal jako nadýchaný obláček, nebojte se před pečením do těsta přidat trochu modrého potravinářského barviva. Stejně tak místo kousků mandlí můžete přidat i jiná semínka. Jak si chléb upravíte, je nakonec jen na vás.

Zdroj: Mom Brite, Vegetarian Times, Easy and Dellish, TikTok

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články