Chilli con carne pochází od španělských indiánů. Mělo vyhnat zlé démony z těla

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Chilli con carne
Zdroj: Shutterstock

Chilli con carne je dnes oblíbeným jídlem po celém světě. Fazolový ostrý pokrm s mletým masem a paprikou pochází původně od španělských indiánů. Těm překvapivě jídlo představila na jejich přání jeptiška, podle které měla pálivá chuť z jejich těl vyhnat všechny zlé démony.

Španělské jeptišce sestře Maríi de Jesús de Ágreda se také říkalo Tajemná dáma v modrém. Ta se pravidelně zjevovala indiánům i po své smrti. V roce 1629 požádalo 50 příslušníků indiánského kmene Jumano o pokřtění. Údajně jim ho právě María doporučila.

Po křtu je potom naučila vařit pokrm, který měl z jejich těl vyhnat všechny zlé duchy. Jednalo se právě o chilli con carne, které se později od indiánských kmenů dostalo k dalším lidem a rozšířilo se nakonec po celém světě, uvádí server Velká Británie.

V mnoha zemích je prakticky národním jídlem

V některých zemích se konzumuje chilli con carne tak často, že by se dalo téměř považovat za jejich národní pokrm. Jde například o americké státy Arizona a Texas, Austrálii a překvapivě také Velkou Británii.

Jídlo je ale oblíbené také v dalších zemích. Pokud máte rádi kombinaci ostré chuti a fazolí, milujete masové pokrmy podávané s chlebem a chcete si pochutnat na jídle, které obsahuje hodně zeleniny, rozhodně si ho vyzkoušejte doma připravit i vy.

Recept na chilli con carne

Na přípravu chilli con carne budete potřebovat olej, jednu cibuli, jednu červenou papriku, dva stroužky česneku, sušené chilli, mletou sladkou papriku, kmín, půl kilogramu mletého hovězího masa, 300 mililitrů vývaru, 400 gramů konzervovaných rajčat, majoránku, 400 gramů červených fazolí z konzervy, pepř a trochu cukru.

Cibuli si pokrájejte nahrubo, papriku nakrájejte na centimetrové kostičky. Pokud chcete, můžete kromě červené použít i žlutou, aby bylo jídlo barevnější. Česnek oloupejte a nakrájejte najemno.

Do vyšší pánve si dejte olej a nechte ho pořádně rozpálit. Osmažte na něm cibuli, přisypte česnek a papriku a vše posypte mletou paprikou, chilli a kmínem. Po pěti minutách smažení přidejte do pánve maso, ztlumte plamen a nechte ho změnit barvu.

Do pánve přidejte vývar, konzervovaná rajčata, majoránku, vše osolte, promíchejte a nechte povařit. Po dvaceti minutách vaření pod pokličkou přidejte fazole. Pokud se vám bude zdát omáčka příliš hustá, přidejte trochu vody. Na závěr vše podle chuti doplňte ještě o sůl, pepř nebo cukr a můžete podávat. Chilli con carne je ideální s chlebem.

Zdroj: Apetit online, Velká Británie, Jíme to

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články