Za žebráckou polévku se lidé dříve styděli. Kdo ji jedl, byl cílem posměchu

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Zebracka polevka
Zdroj: Shutterstock

Říká se jí žebrácká polévka. To příliš lákavě nezní a v minulosti nebyla považována za nejoblíbenější jídlo. Šlo o pokrm, který sice zasytil, dělal se ale jen z běžných surovin, byl velmi levný a podával se v chudých rodinách. Dnes by si na něm ale kdekdo pochutnal.

„Křičte si na mne, řežte si mne, mučte si mne chlebovou polívkou. A přece jsem nejšťastnější z tvorů. Vždyť jsem viděl Rychlé šípy.“ Těmito slovy se vyjadřuje jedna postava ze slavných Fogralových knížek. Podle serveru Top recepty je chlebovou polévkou míněna právě ona slavná „žebračka“.

Ta ve skutečnosti nebyla chuťově špatná, neoblíbená byla ale proto, že ten, kdo ji jedl, byl cílem posměchu. Vědělo se o něm, že je z chudé rodiny, kde se musí jíst žebrácká polévka. Proto většina lidí předstírala, že ji ráda nemá.

Dnes už nic podobného lidé neřeší. Mnozí si uvědomují, že i chudá jídla mohou být vynikající a často si levné pokrmy dopřávají nejen s ohledem na svou životní situaci, ale také na to, že jim chutnají. A žebrácká polévka může být pochoutkou i pro bohaté.

Připravte si ji doma

Na klasickou žebráckou polévku budete potřebovat polovinu většího bochníku chleba, 1,2 litru vody, 5 stroužků česneku, lžičku kmínu, 250 mililitrů kefíru, jedno vejce, sádlo a jednu velkou cibuli.

Chléb i s kůrkou nakrájejte na malé kostičky a vložte do vody. Přidejte utřený česnek, osolte a dejte vařit. Jakmile se chléb úplně rozvaří, přidejte do polévky kefír, rozmixujte ji a vmíchejte vajíčko.

Cibulku si osmahněte zvlášť na pánvi a potom s ní polévku dozdobte. Podává se s krajícem chleba. Jde o pokrm, který vás skvěle zasytí, a ačkoli se to možná na první pohled nezdá, chuťově je vynikající.

Ze starých housek a vývaru

Polévka se dá vylepšit tím, že ji místo z chleba připravíte z housek. Ty stejně jako chléb nakrájíte na malé kostičky a rozvaříte ve vodě. Pokud nechcete přidávat kefír, využít můžete třeba smetanu.

Dříve si lidé nemohli dovolit dochutit ji například osmaženou slaninou, dnes se ale k chlebové polévce vyškvařené maso z pánve skvěle hodí. Udělejte si tak žebráckou polévku ve své vlastní verzi tak, aby chutnala celé rodině.

Zdroj: Epoch Times, Česká televize, Top recepty

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články