Slovácká chumlanina: Připomíná míchaná vajíčka, chutná ale po slanině a krupici

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Chumlanina
Zdroj: Shutterstock

Vajíčka jsou potravinou, která se často doporučuje jako součást různých diet. Možná jste jimi už přejedení a přemýšlíte, jak je do svého jídelníčku zařadit tak, aby vás brzy neomrzela. Zkoušeli jste si už připravit doma slováckou chumlaninu?

Vejce jsou nabitá vitamíny, minerály, kvalitními bílkovinami, dobrými tuky a různými dalšími méně známými živinami. Obsahují velké množství vitamínu B a A, vápníku, železa, draslíku, zinku, manganu, vitamínu E a kyseliny listové, uvádí zahraniční server Healthline.

Podle studie z roku 2019 navíc obsahují antioxidanty, posilují imunitu a jsou minimálně kalorická. Během hubnutí tak dodají tělu vše, co potřebuje, aniž by člověk zbytečně přibíral. Pravidelná konzumace vajec je tak na místě, ať už hubnete, nebo si jen udržujete zdravou váhu.

Vajíčka na všechny způsoby

Ke snídani si můžete dát vajíčka míchaná, k obědu volské oko, k večeři pak celozrnné pečivo s vajíčkem natvrdo. Jenomže po čase už se vám tyhle známé variace omrzí. Člověk pak přemýšlí, na jaký způsob vejce ještě připravit, aby si pochutnal.

Existuje mnoho receptů, ve kterých vajíčko využijete. Můžete si ho dát natvrdo místo masa ke koprové omáčce, připravit si ze zeleniny a vajíček omeletu. Jedním z vynikajících jídel, na které se už ale trochu pozapomnělo, je slovácká chumlanina.

Snadné a rychlé

Název chumlanina možná v mnohých z vás vzbudí pocit, že jde o jídlo, které vás zahřeje, jako když se zachumláte do peřin. Přesto se ale toto jídlo podle serveru Top recepty nepodávalo dříve jen v zimě, ale především v jarních měsících.

Na přípravu chumlaniny budete potřebovat 50 gramů špeku nebo slaniny, 100–150 mililitrů mléka, 1 lžíci krupice, 3 vejce, sůl a bylinky na ozdobu. I když na talíři možná bude výsledek vypadat jako míchaná vajíčka, chuť má jídlo poměrně odlišnou.

Slaninu si nakrájejte najemno a nechte ji vyškvařit na pánvi. Poté přilijte do pánve mléko a nechte ho se slaninou spojit. Přisypte krupičku a vše míchejte, dokud nevznikne řídká kaše. Potom přidejte vajíčka a promíchejte, aby vznikla konzistence míchaných vajec.

Na talíři můžete jídlo zdobit nasekanou pažitkou, čerstvou petrželkou nebo rajčaty. Jídlo můžete také posypat strouhaným sýrem. Tento originální pokrm, na který se pomalu zapomíná, vás donutí si vajíčka, jimiž jste přejedeni, opět zamilovat.

Zdroj: Healthline, Top recepty, YouTube, School of Public Health

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články