Jabkance: Tradiční českotřebovská pochoutka se prodává na místní pouti a dělá se z brambor

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Jabkance
Zdroj: Shutterstock

Říká se jim jabkance, s jablky ale překvapivě nemají vůbec nic společného. Sladké kapsičky plněné tvarohem nebo povidly se u nás dělají především v České Třebové, odkud jejich tradice pochází. Pro svou zajímavou chuť je ale sladké pečivo oblíbené i jinde.

V České Třebové se každoročně koná takzvaná jabkancová pouť. Ta probíhala pravidelně v minulém století už mezi 30. a 50. lety, pak byla na několik let přerušená. V roce 1961 se ji místní rozhodli obnovit a od té doby se koná každý rok. Právě její součástí je pečení takzvaných jabkanců, tedy bramborových kapsiček, které se jedí nasladko.

„Historie přípravy jabkanců v České Třebové je dlouhá a bývá spojována s poutěmi k románské rotundě zasvěcené svaté Kateřině,“ uvádí pro Zpravodaj Probit hejtman Pardubického kraje a rodák z České Třebové Martin Netolický.

Tento naprosto ojedinělý místní zvyk pečení sladkého pečiva se udržuje mnoho let právě díky Spolku od svaté Kateřiny. „Scházíme se v jedné z nejstarších chalup v této čtvrti. Ve spolku nás je dneska 38 členů,“ uvedla pro Český rozhlas předsedkyně spolku Eva Motyčková.

Sladké pečivo se pak prodává na pouti a na trzích. Kromě překvapivé chuti vás ale na jabkancích nejvíce dostane to, že se nedělají z jablek, ale právě z brambor. A to proto, že se této zelenině dříve říkalo také zemská jablka.

Připravit si je můžete i doma

Jsou sice tradicí pro Českou Třebovou, na jejich přípravě ale není nic komplikovaného a můžete si je udělat i doma. Je to velmi snadné a pochutnáte si na nich stejně jako na těch z pouti.

Na přípravu jabkanců budete potřebovat 750 gramů brambor, 250 gramů tvarohu, máslo, 2 žloutky, moučkový cukr, vanilkový extrakt, hrst rozinek, rum a pšeničnou mouku.

Jako první si rozinky namočte v rumu. Brambory uvařte ve slupce, nechte je vychladnout a oloupejte. Mezitím dejte do misky tvaroh, máslo, žloutky, moučkový cukr, vanilku a rozinky a smíchejte vše dohromady. Brambory následně nastrouhejte najemno a zpracujte je na poddajné těsto.

Z těsta odeberte kuličku, na pomoučněné dlani vytvarujte placičku, naplňte ji tvarohem, přehněte do tvaru šátečku a utěsněte okraje. Jabkance pak opékejte nasucho na nepřilnavé pánvi. Z obou stran je potřeba je opéct dozlatova.

Zdroj: Top recepty, Český rozhlas, Zpravodaj Probit

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články