VařímeŽivotní styl Místo drahých vajíček poslouží různé alternativy. Při pečení pomůže banán, vajíčkovou chuť dodá černá sůl od Šárka Cvrkalová 18. 1. 2023 18. 1. 2023 2 minuty čtení Vajíčka jsou v České republice čím dál dražším zbožím. Nejen proto je ale dobré se v domácnosti naučit pracovat s jejich náhražkami. Někdy je totiž člověk jednoduše koupit…
VařímeŽivotní styl Citronová babeta byla oblíbenou buchtou v 70. letech. Oceníte ji jako svačinku ke kávě od Šárka Cvrkalová 17. 1. 2023 17. 1. 2023 2 minuty čtení Každý má občas chuť si zavzpomínat na staré časy. A někdy nám v tom pomáhají i retro recepty. Některá jídla totiž mají skutečně schopnost přenést nás do dávných…
VařímeZe společnosti Stracciatella není výraz jen pro příchuť zmrzliny či jogurtu, ale také lahodnou italskou polévku od Šárka Cvrkalová 16. 1. 2023 16. 1. 2023 2 minuty čtení Když se řekne stracciatella, většina lidí si představí jogurt nebo zmrzlinu. Krémově bílý pokrm s kousky hořké čokolády je pro nás pod tímto označením nejtypičtější. Italové to ale…
Celebrity Jan Punčochář má nejraději maso. Zkuste jeho buřty na pivu od Šárka Cvrkalová 16. 1. 2023 16. 1. 2023 2 minuty čtení Jan Punčochář se stal slavným především díky soutěži MasterChef Česko. Šéfkuchař je v gastronomickém světě osobností ale už mnohem déle. Je majitelem restaurace U Matěje, kde v menu…
VařímeŽivotní styl Zapečená hruška s nivou se hodí k masu, tu nasladko si zase vychutnáte jako dezert od Šárka Cvrkalová 16. 1. 2023 16. 1. 2023 2 minuty čtení Kombinace ovoce a masa je v české kuchyni poměrně běžná. Kuře s broskví nebo maso pečené na švestkách i na pomerančích si dopřáváme nejen při zvláštních příležitostech. Lahůdkou…
VařímeŽivotní styl Krkonošské sejkory: Zdravé bramboráky, které jsou skvělé naslano i nasladko od Šárka Cvrkalová 16. 1. 2023 16. 1. 2023 2 minuty čtení Krkonošské sejkory byly dříve pokrmem, který se běžně dělal především v chudých domácnostech. Jde totiž o jídlo, které se dalo uvařit z toho, co měl člověk doma. K…
ZdravíŽivotní styl Avokádo je plné vlákniny a vitamínů. Vychutnáte si ho naslano i nasladko od Šárka Cvrkalová 15. 1. 2023 15. 1. 2023 2 minuty čtení Avokádo je v posledních letech čím dál oblíbenější potravinou, která se i v českých kuchyních využívá velmi pravidelně. A je to rozhodně dobře, tohle zelené ovoce je totiž…
Rady a nápadyVaříme Konec slzám při krájení cibule. Vsaďte na ledničku, žvýkačku nebo vlhký ubrousek od Šárka Cvrkalová 15. 1. 2023 15. 1. 2023 2 minuty čtení Krájení cibule většina z nás nesnáší. Tato surovina je potřeba skoro do každého jídla a s její přípravou se tak potýkáme denně. A obvykle se to neobejde bez…
VařímeŽivotní styl Slaný tvarohový koláč: Stačí listové těsto, tvaroh a pár dalších surovin od Šárka Cvrkalová 15. 1. 2023 15. 1. 2023 2 minuty čtení Dezert nemusí být vždy jenom sladký. Jednou za čas má člověk chuť i na nějaký ten slaný zákusek po dobrém obědě. Netradiční kombinací může být tvaroh s kousky…
VařímeŽivotní styl Mujaddara jako kombinace čočky s rýží vás příjemně překvapí exotickou chutí od Šárka Cvrkalová 15. 1. 2023 15. 1. 2023 2 minuty čtení Mujaddara, někdy také česky mžaddra, je arabský pokrm, jehož základem je rýže a čočka s osmaženou cibulkou. Ačkoli na první dojem se vám kombinace může zdát podivná, ve…
ZdravíŽivotní styl Batáty: Obsahují více vitamínů než brambory. Připravit si je můžete třeba s česnekem od Šárka Cvrkalová 14. 1. 2023 14. 1. 2023 2 minuty čtení Brambory jsou jednou ze surovin, kterou v kuchyni používáme velmi často. Pokud jste jich už někdy přejedení, vyzkoušejte je nahradit batáty. Sladké brambory se dají jíst prakticky ke…
VařímeŽivotní styl Pivní rohlíky kombinují chuť kvasnic a oblíbeného nápoje. Základem je dobře kynuté těsto od Šárka Cvrkalová 14. 1. 2023 14. 1. 2023 2 minuty čtení Není nad domácí pečivo. Rohlíky vytažené přímo z trouby chutnají skvěle ještě teplé. A pokud si chce člověk pochutnat ještě víc, ty z pivního těsta jsou nenahraditelné. Křehké…
VařímeŽivotní styl Arancini: Smažené kuličky jsou typickým pouličním jídlem Italů. Zvládnete je také od Šárka Cvrkalová 14. 1. 2023 14. 1. 2023 2 minuty čtení Milovníci italské kuchyně jistě znají arancini. A ti, kdo o nich ještě neslyšeli, by křupavé kuličky rozhodně měli ochutnat. Na první pohled vypadají jako obyčejné sýrové koule. Když…
VařímeŽivotní styl Domácí sulc potřebuje čas. Pochutnáte si na něm až třetí den, čekání ale stojí za to od Šárka Cvrkalová 13. 1. 2023 13. 1. 2023 2 minuty čtení Sulc má své příznivce i odpůrce. Druhá skupina lidí jsou ale pravděpodobně ti, kteří si ho párkrát koupili v obchodě a nikdy neochutnali ten pravý domácí. Pokud ho…
VařímeŽivotní styl Rummaneyye: Palestinské jídlo chudých, jehož základem je čočka od Šárka Cvrkalová 13. 1. 2023 13. 1. 2023 2 minuty čtení Čočka se dá kombinovat s mnohými surovinami. Většina z nás si představí typickou čočku nakyselo, v mnoha zahraničních zemích se ale jí například i s rýží, dělají se…