Jan Punčochář má nejraději maso. Zkuste jeho buřty na pivu

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
jan puncochar
Zdroj: Nextfoto

Jan Punčochář se stal slavným především díky soutěži MasterChef Česko. Šéfkuchař je v gastronomickém světě osobností ale už mnohem déle. Je majitelem restaurace U Matěje, kde v menu najdete především české pochoutky. A podle jeho slov je jídlo doslova jedna z nejhezčích věcí na světě.

„Já miluju jídlo, takže když ho vidím, okamžitě se mi začnou sbíhat sliny a rozzáří se mi svět. Proto mám taky nadváhu,“ přiznal Punčochář před časem v rozhovoru pro Apetit online. Dodal, že sladké příliš nemusí a raději si dá pořádný kus masa.

V rozhovoru pro Český rozhlas pak zase uvedl, že nemá cenu se přetvařovat, protože je na něm jeho láska k jídlu vidět. Zdá se, že Punčochář je velmi upřímný člověk, který si umí udělat legraci sám ze sebe. A k tomu je navíc v kuchyni jako doma, v domácnosti by ho tak nejspíš chtěla nejedna žena.

Restaurací je hodně, ale málo těch dobrých

Podle Jana Punčocháře je v české gastronomii stále dost prostoru pro zlepšování. Vnímá, že je u nás hodně restaurací a podniků, kde se dá najíst, jen málokterý z nich ale podle jeho slov splňuje standardy kvality.

„Určitě bych řekl, že se bojí pokrmy dochucovat a nedodržují správné postupy. Když se něco má vařit osm hodin, tak se ten čas nedá zkrátit na polovinu. Když se surovinám nedá potřebná láska a péče, tak z nich dobrý pokrm nevzejde. To, že je potřeba kupovat suroviny kvalitní, snad už každý ví,“ řekl pro časopis Apetit k základním chybám, které mnohdy kuchaři dělají.

On sám v restauraci nikdy neměl mikrovlnou troubu. Nejlepší je podle něho vařit čerstvé jídlo a případně ho ohřívat v hrnci na sporáku tak, jak to dělaly naše babičky. Bohužel ale ví o restauracích, kde mají postavené třeba čtyři mikrovlnky v řadě vedle sebe, a to je špatně, uvedl pro Český rozhlas.

Buřty na pivu

Jak sám Punčochář přiznává, miluje maso a také dobré pivo. Rád tak připravuje i doma například oblíbené české jídlo buřty na pivu. Jeho recept je snadný a můžete si podle něj vyzkoušet pochoutku doma připravit i vy.

Potřebovat budete 4 špekáčky, cibuli, plechovku loupaných rajčat, med, 200 mililitrů černého piva, tymián, sůl a černý pepř.

Špekáčky oloupejte a našikmo je překrojte napůl. Cibuli oloupejte a nakrájejte na slabá půlkolečka. Maso pak vložte do pekáče, zasypte ho cibulí, přidejte k němu drcená rajčata, lžičku medu, pivo a tymián. Podle chuti vše osolte a opepřete.

Pokud máte rádi ostřejší jídla, můžete přidat prolisovaný česnek nebo trochu chilli. Buřty na pivě jsou vynikajícím jídlem, ke kterému se podává chleba. Kdo si chce jídlo opravdu vychutnat, může si k tomu upéct ten domácí.

Zdroj: Apetit online, Český rozhlas, Lidovky

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články