Batáty: Obsahují více vitamínů než brambory. Připravit si je můžete třeba s česnekem

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
bataty
Zdroj: Shutterstock

Brambory jsou jednou ze surovin, kterou v kuchyni používáme velmi často. Pokud jste jich už někdy přejedení, vyzkoušejte je nahradit batáty. Sladké brambory se dají jíst prakticky ke stejným jídlům jako ty normální. Jejich chuť příjemně obohatí oběd, navíc mají batáty i mnoho přínosů pro lidské zdraví.

Klasické brambory obsahují vitamín C, B6, dále také draslík a spoustu dalších zdravých látek. Podobně jsou na tom i batáty, ty ale obsahují ještě řadu věcí navíc. Obsahují také velké množství vitamínu C, vitamínů skupiny B včetně kyseliny listové a selenu (v bramborách ho je více než v ořeších a semínkách), dále pak ale také hodně draslíku, hořčíku a železa.

Ve slupce batátů je navíc velké množství vlákniny. Dají se konzumovat i s ní, člověk tak do těla dostane snadno látky, které potřebuje. Podle serveru Healthline jsou batáty také prevencí před vznikem rakoviny. Dále pak doplňuje, že také zajišťují zdraví srdce a ledvin.

Mnozí lidé batáty zatracují zejména pro velké množství sacharidů ve formě škrobů. Ty jsou ale podle odborníků ideálním zdrojem energie a mikroživin, které ve spojení s vlákninou jedince skvěle zasytí.

Ačkoli se jim říká sladké brambory, podle serveru Český rozhlas nejsou této zelenině nijak příbuzné. Existuje jich přes 400 druhů a téměř všechny jsou jedlé. Čím oranžovější jsou, tím více se v nich nachází betakarotenu a vitamínu A.

„Jen jeden sladký brambor vám dodá 400 % denní dávky vitamínu A. Ten pomáhá udržet vaše oči zdravé, stejně tak i váš imunitní systém,“ popisuje studie z roku 2021.

Nespočet pokrmů

Z batátů se dá dělat nespočet jídel. Podobně jako brambory je můžete využít do polévky, k masu, ale i pro přípravu hranolek nebo kaše. Ačkoli mají nasládlou chuť, dají se skvěle kombinovat se slanými jídly a s výrazným kořením.

Příkladem jsou například i pečené batáty s česnekovým krémem. Na přípravu tohoto pokrmu budete potřebovat 800 gramů batátů, 4 stroužky česneku, 150 gramů lučiny, 200 mililitrů smetany ke šlehání, olej, sůl, drcený tymián, mletou papriku, pepř a sušený česnek.

Pečené batáty s česnekovým krémem

Batáty pořádně omyjte, osušte a i se slupkou je nakrájejte na kolečka silná zhruba centimetr a půl. Brambory vložte do mísy, zakápněte olejem, osolte, opepřete, přidejte koření podle chuti a pořádně promíchejte, aby se ve směsi brambory pořádně obalily.

Pak batáty rozložte v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě při 220 °C přibližně 20 minut dorůžova. Mezitím si připravte česnekový krém. Stroužky česneku prolisujte a smíchejte s lučinou.

Do té následně přidejte i koření a poté vše rozšlehejte se smetanou. Vznikne vám hladký krém. Ten podávejte k pečeným batátům buď jenom tak, nebo si k jídlu připravte i kousek masa. I samotné brambory s krémem jsou ale vynikající.

Zdroj: Healthline, WebMD Český rozhlas, Novinky, Vaření

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články