Místo drahých vajíček poslouží různé alternativy. Při pečení pomůže banán, vajíčkovou chuť dodá černá sůl

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
vejce
Zdroj: Shutterstock

Vajíčka jsou v České republice čím dál dražším zbožím. Nejen proto je ale dobré se v domácnosti naučit pracovat s jejich náhražkami. Někdy je totiž člověk jednoduše koupit zapomene. Poslední dobou se navíc hodně mluví o ptačí chřipce, a není tak rozhodně na škodu být opatrný.

Začátkem ledna muselo být kvůli ptačí chřipce zlikvidováno více než 750 tisíc slepic. To se výrazně podepíše na cenách vajíček, která jsou kvůli inflaci už teď poměrně drahá. V kuchyni přitom v mnoha případech není problém vajíčka nahradit.

Například při pečení je totiž hlavním úkolem vajíček udržet těsto pohromadě, uvádí Jíme to. Zároveň mají také zachycovat vzduchové kapsy v potravinách a jinými slovy pomáhají částečně těstu nakynout. Tuto schopnost má ale více potravin.

Jablka, banán i lněné semínko

Při pečení mohou mnohdy nahradit vajíčko i obyčejné suroviny, ke kterým patří například banán. Ten stačí rozmačkat a přidat do receptu místo vejce. Těsto se spojí úplně stejně, jen je třeba počítat s tím, že bude mít dezert pak mírně banánovou chuť.

Druhým výrazným pomocníkem je jablečný protlak. Ten má pojivé schopnosti stejně jako vajíčka, a není tak už potom třeba si lámat hlavu s tím, že se zdražují nebo že jste je zapomněli koupit. Do jídla pak přidejte o něco méně cukru, jablečná pyré bývají totiž často slazená.

Poslední radou, jak při pečení nahradit vajíčka, je lněné semínko. To rozmixujete nebo rozemelete a smícháte s vodou. Vznikne vám tak pojivo, které v těstu zcela bezkonkurenčně vejce nahradí.

Jak nahradit vaječnou chuť?

Vajíčko samozřejmě člověk nepoužívá jenom při pečení. Někdy máte chuť na vajíčkovou pomazánku nebo jej dáváte jako přísadu do jídla, kde jednoduše nesmí jeho typická chuť chybět. I v tomto případě ale existuje trik.

Můžete si pořídit černou himalájská sůl. Ta má ve své kamenné formě tmavě fialovou až černou barvu, po namletí je pak růžová. Díky vysokému obsahu síry se skvěle hodí do všech pokrmů, které by měly mít vaječnou chuť, popisuje Elephantastic Vegan.

Další náhražkou vajíčka v běžných pokrmech pak může být podle Healthline například takzvané hedvábné tofu, běžně prodávané jako silken tofu. Jde o tofu krémové konzistence, které svou chutí vajíčka mírně připomene.

Zdroj: Přehledně24, Elephantastic Vegan, Healthline, Jíme to

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články