Krkonošské sejkory: Zdravé bramboráky, které jsou skvělé naslano i nasladko

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
krkonosske sejkory
Zdroj: Shutterstock

Krkonošské sejkory byly dříve pokrmem, který se běžně dělal především v chudých domácnostech. Jde totiž o jídlo, které se dalo uvařit z toho, co měl člověk doma. K takovým surovinám patří brambory, majoránka, trocha mouky a česnek.

Pokud se vám na první pohled zdá, že mluvíme o přísadách do bramboráků, nejste daleko od pravdy. Krkonošské sejkory jsou vlastně lokální verzí tohoto jídla, které zná snad každý Čech. Rozdíl je v tom, že se pečou nasucho, a až potom se ještě teplé potírají rozpuštěným máslem.

Sejkory se dají dělat naslano i nasladko. V každém z případů budete potřebovat trochu jiné těsto, protože například česnek by vám sladkou verzi mohl výrazně pokazit. Slané bramboráky se ale bez něj samozřejmě neobejdou.

Krkonošské sejkory naslano

Na tradiční krkonošské sejkory si připravte jeden kilogram brambor, 20 mililitrů mléka, 2 vajíčka, 150 gramů hladké mouky, 3 stroužky česneku, 2 lžičky majoránky, mletý pepř, sůl a máslo.

Brambory oloupejte, omyjte, najemno nastrouhejte a slijte z nich přebytečnou tekutinu. V mléce si rozšlehejte vejce a přidejte je k nastrouhaným bramborám. Potom přisypte mouku, majoránku, pepř a utřený česnek a vše dobře zamíchejte.

Na suchou pánev rozprostřete trochu těsta a placky z obou stran zprudka opečte. Nakonec je pak na talíři potřete rozpuštěným máslem. Sejkory se běžně podávají samotné, někdo si k nim ale rád dá kousek uzeného nebo třeba kysané zelí.

Krkonošské sejkory nasladko

V případě, že děláte sejkory nasladko, suroviny budou podobné, místo soli, česneku, pepře a majoránky si ale připravte cukr a trochu skořice. Dále se pak do těsta na zjemnění přidává lžička zakysané smetany, to ale není nutností.

Opět vytvořte řídké těsto, ze kterého nasucho upečte několik placek. Ty na talíři potřete rozpuštěným máslem, tentokrát se ale budou podávat přelité medem s nasekanými ořechy a kousky ovoce.

Přidat můžete také sladkou smetanu smíchanou s tvarohem a cukrem. Ať už se rozhodnete sejkory dělat nasladko, nebo naslano, oproti bramborákům budou méně mastné a rozhodně zdravější.

Zdroj: Česká televize, HK region

Autor: Šárka Cvrkalová

 


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články