Avokádo je v posledních letech čím dál oblíbenější potravinou, která se i v českých kuchyních využívá velmi pravidelně. A je to rozhodně dobře, tohle zelené ovoce je totiž plné vitamínů a živin. Pokud ho tak nemáte ve svém jídelníčku ještě zařazené, rozhodně s tím neotálejte.
Avokádu se někdy přezdívá také přírodní máslo. Má vysoký obsah kalorií a tuků a někteří lidé ho tak považují za nezdravé. Není ale pravda, že po něm ztloustnete, naopak. Avokádo je bohaté na mononenasycené tuky podporující zdraví srdce a základní tělesné funkce.
Konzumování avokáda je jednoduchý způsob, jak zvýšit příjem vlákniny, bílkovin, zdravých tuků, draslíku, folátu a vitamínů B, E a C, uvádí Healthline.
Avokádo díky vysokému obsahu vlákniny může snižovat hladinu cholesterolu v krvi. BBC Good Food pak doplňuje, že je také pomocníkem při průjmech, zvyšuje imunitu a je prevencí proti rakovině a cukrovce. Využití ale nemá jenom jako jídlo.
Avokádové oleje jsou výživné také pro vaši kůži nebo vlasy. School of Public Health pak uvádí, že avokádová slupka se i se zbytky avokáda může přikládat na otevřené rány a pomáhá hojení podobně jako třeba aloe vera.
Míchaná vajíčka s avokádem
Z avokáda se dá vytvořit celá řada pokrmů. Běžně ho doma používám při tvorbě sushi, rizota nebo omáčky na těstoviny. Poslední dobou jsem si ale zamilovala především míchaná vajíčka s avokádem, která jsou krémová a jako snídaně úplně dokonalá.
Stačí jenom avokádo ohřát na pánvi, přidat několik vajíček, trochu sušeného česneku, pepř a sůl a vytvořit směs, kterou potom naplníte ideálně croissanty. Recept mě naučila kamarádka z Anglie a já si od té doby vajíčka dopřávám minimálně jednou týdně.
Sladký avokádový dezert
Avokádo je nejen zdravé, ale také se z něho dají udělat recepty opravdu rozmanité. Kromě slaných jídel si můžete totiž pochutnat i na sladkých avokádových dezertech. Vyzkoušejte například kombinaci banánů, avokáda a čokolády s jahodami.
Banány a avokádo rozmixujte, přidejte k nim kakao a zakápněte směs šťávou z citronu. Pak ji navrstvěte do sklenice a prokládejte ji drcenými oříšky a bílým jogurtem. Navrchu pak celé dílo ozdobte šlehačkou a jahodami a máte hotovo.
Zdroj: BBC Good Food, School of Public Health, Healthline, OnlyU
Autor: Šárka Cvrkalová