Rummaneyye: Palestinské jídlo chudých, jehož základem je čočka

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
rummaneyye
Zdroj: Shutterstock

Čočka se dá kombinovat s mnohými surovinami. Většina z nás si představí typickou čočku nakyselo, v mnoha zahraničních zemích se ale jí například i s rýží, dělají se z ní různé saláty a oblíbená je i v indické kuchyni. V Palestině ji ale jedí především v kombinaci s granátovým jablkem.

Čočkové saláty jsou zdravé, výživné, mnohdy bývají součástí diet. I ti, kdo čočku nakyselo nemusí, si ji v kombinaci se zeleninou dají. A není překvapením ani to, když se objeví na talíři společně s kousky jablek a hrušek.

Už jste ale někdy ochutnali rummaneyye? Tradiční palestinský pokrm kombinuje čočku se zeleninou a nakyslým granátovým jablkem a vzniká tak souhra chutí, která velmi mile překvapí. Vyzkoušejte si doma jídlo připravit i vy.

Jídlo chudých

Granátová jablka jsou nedílnou součástí palestinské kuchyně. Používají se v mnoha jídlech a není se čemu divit, že je nakonec místní lidé zkombinovali i s čočkou. Společně s lilkem a pikantním kořením vzniká salát, který má opravdu netradiční chuť.

Jídlo vzniklo podle serveru The Guardian původně jako pokrm pro chudé, kteří se potřebovali najíst vydatně, ale za málo peněz. Proto dali dohromady suroviny rozšířené a dostupné, a nakonec vytvořili něco, co dnes všichni tamní obyvatelé milují.

Recept na rummaneyye

Na přípravu rummaneyye budete potřebovat hrnek hnědé čočky, jeden lilek, melasu z granátového jablka (nebo hrnek džusu z ovoce), pět stroužků česneku, lžíci hladké mouky, lžíci kmínu, chilli, sůl a pepř. Na ozdobu pak použijte petržel a zrníčka z granátového jablka.

Čočku nejprve zhruba 3 minuty osmahněte v hrnci na oleji. Pak přilijte vodu a nechte ji asi 15 minut probublávat. Mezitím si na malé kousky nakrájejte lilek. Ten přidejte k čočce společně s kmínem, solí a pepřem a nechte směs dalších 15 minut vařit.

Nadrobno nasekaný česnek si osmahněte na pánvi, přidejte trochu mouky a po krátkém prohřátí přidejte do čočky s lilkem. Směs ještě chvíli povařte, pořádně vše promíchejte, slijte přebytečnou vodu a přidejte džus z granátového jablka a chilli.

Nakonec vzniklou kaši podávejte. Čočku zakápněte olivovým olejem, přidejte kousek petrželky a posypte salát zrníčky granátového jablka. Ve výsledku budete mile překvapeni tím, jak kombinace čočky, lilku a granátového jablka zapůsobí na vaše chuťové pohárky.

Zdroj: Taste Atlas, Ochutnejte Svět, The Guardian

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články