Pivní rohlíky kombinují chuť kvasnic a oblíbeného nápoje. Základem je dobře kynuté těsto

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
pivni rohlik
Zdroj: Shutterstock

Není nad domácí pečivo. Rohlíky vytažené přímo z trouby chutnají skvěle ještě teplé. A pokud si chce člověk pochutnat ještě víc, ty z pivního těsta jsou nenahraditelné. Křehké a křupavé pečivo se jen tak něčemu nevyrovná. Doma je přitom připravíte velmi snadno.

Server Prima Fresh popisuje rohlíky doslova jako sváteční pečivo, které se konzumuje obvykle spíše při vzácných příležitostech. Osobně si ale myslím, že se dají konzumovat prakticky kdykoli. Navíc se nemusíte bát je podávat ani dětem.

Pivo v rohlících rozhodně chuťově neucítíte a ani zbytkového alkoholu není po pečení třeba se bát. Kouzlo pivních rohlíků je ale v tom, že si tento lahodný nápoj skvěle rozumí s kvasnicemi, které jsou součástí těsta. Vznikne tak jídlo, na které se po prvním ochutnání nedá už zapomenout.

Recept na pivní rohlíky

Na přípravu pivních rohlíků nepotřebujete ani váhu. Připravte si tři a půl hrnku polohrubé mouky, čtvrt hrnku světlého piva, kostku čerstvého droždí, žloutek, 50 mililitrů rostlinného oleje, jedno vajíčko na potření, kmín, sezamová semínka a sůl.

Základem je dobře vykynuté těsto. Nejprve si zahřejte pivo tak, aby bylo vlažné. Rozdrobte do něj droždí a nechte ho tak chvilku stát. Mezitím do mísy nasypte mouku, přidejte sůl, olej a žloutek. Směs dobře promíchejte a pak přidejte kvásek.

Propracujte těsto v tuhý bochník, který necháte v míse pod utěrkou na teplejším místě kynout. Za 45 minut by měl zhruba zdvojnásobit svůj objem. Pak těsto rozkrojte na 2 části. Z každé udělejte trojúhelníkovitou placku, kterou od širší strany srolujete.

Dalších 20 minut kynutí

Tímto způsobem vám vzniknou dva větší rohlíky, které mírně zahnete do půlměsíce, dáte na pekáč vyložený pečicím papírem a necháte pod utěrkou znovu asi 20 minut kynout. Pak je potřete slanou vodou, posypte kmínem a semínky a dejte péct.

Rohlíky pečte v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 15 minut. Troubu během pečení neotvírejte. Prudký pokles teploty by totiž způsobil, že by těsto pokleslo a rohlíky by pak nebyly nadýchané. Rohlíky podávejte ideálně ještě teplé, vynikající jsou ale i za několik dní.

Zdroj: Prima Fresh, Recepty cuketka, Pažitka

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články