VařímeŽivotní styl Masové placky můžete jíst samotné nebo z nich udělat hlavní chod k obědu. Přidat do nich můžete vlastně cokoli od Šárka Cvrkalová 9. 1. 2023 9. 1. 2023 2 minuty čtení Většina lidí dělá doma karbanátky z mletého masa. Samozřejmě i já si někdy připravím tyhle masové placky, ať už obalené ve strouhance, nebo jen tak samotné. Když se…
VařímeŽivotní styl Jerky: Sušené maso známé už od 16. století zvládnete připravit sami doma od Šárka Cvrkalová 8. 1. 2023 8. 1. 2023 2 minuty čtení Sušené maso se dá dnes koupit u pokladny skoro v každé samoobsluze. Takzvané jerky se stalo oblíbenou pochoutkou, kterou si lidé kupují pro její nutriční hodnoty, ale také…
VařímeŽivotní styl Jak na tatarák: Zpříjemněte si večer u televize oblíbeným pokrmem Čechů od Šárka Cvrkalová 7. 1. 2023 7. 1. 2023 2 minuty čtení K tatarskému bifteku se lidé staví jen dvěma způsoby. Jedni ho milují a mohou se po něm utlouct, jiným přijde konzumace syrového masa nechutná a nerozumí těm, kdo…
VařímeŽivotní styl Polská kopytka se hodí k nejednomu jídlu. Připravíte je i ze zbytků od Šárka Cvrkalová 7. 1. 2023 7. 1. 2023 2 minuty čtení Pokud jste si jeden den dali k obědu brambory, ale trochu jste to přehnali s jejich množstvím, možná přemýšlíte, jak je zužitkovat do dalšího receptu. Nemusíte je jen…
VařímeŽivotní styl Potthucke: Zkuste si udělat bramborový chléb se slaninou, který se dříve podával s povidly od Šárka Cvrkalová 7. 1. 2023 7. 1. 2023 2 minuty čtení Původně šlo o pokrm pro chudé. Chléb z brambor jedli především ti, kteří si nemohli dovolit příliš jiných jídel. Dnes je potthucke tradiční pochoutkou, která se především v…
ZdravíŽivotní styl Proti škytavce fungují i některé pokrmy. Vyzkoušejte med nebo citron se solí od Šárka Cvrkalová 7. 1. 2023 7. 1. 2023 2 minuty čtení Škytavka jednou za čas přepadne každého z nás a není to nic příjemného. Ostatní se nám sice smějí, když uprostřed každého slova poskočíme a vydáme vtipný zvuk, nám…
VařímeŽivotní styl Turecký med: Laskomina, která zachutnala i sultánovi. Připravte si doma ten z pouti od Šárka Cvrkalová 6. 1. 2023 6. 1. 2023 2 minuty čtení Turecký med si většina z nás spojí s poutí. Jako malé děti jsme na těchto akcích milovali nejen adrenalinové atrakce, ale také sladkosti. A právě bílá hmota plná…
VařímeŽivotní styl Příprava kyjevského kotletu zabere nějaký ten čas. Výsledek ale stojí za to od Šárka Cvrkalová 6. 1. 2023 6. 1. 2023 2 minuty čtení Milujete kuřecí maso a hledáte nový způsob, jak si ho doma připravit? Možná je pro vás řešením kyjevský kotlet. Jídlo, které se proslavilo především na Ukrajině, je trochu…
VařímeŽivotní styl Draniki: Rychlovka, která vyžaduje méně surovin než bramboráky od Šárka Cvrkalová 6. 1. 2023 6. 1. 2023 2 minuty čtení Český bramborák známe pravděpodobně všichni. I v jiných zemích se ale dělají bramborové placky a od těch našich se poměrně výrazně liší. V Bělorusku se například už od…
VařímeŽivotní styl Zavináče zvládnete připravit sami. Nejlepší jsou ty ze sleďů od Šárka Cvrkalová 6. 1. 2023 6. 1. 2023 2 minuty čtení Ryby jsou obecně považovány za jeden z nejzdravějších druhů masa. Obsahují řadu látek, které jsou pro naše tělo důležité, a měli bychom je tak na jídelníček zařadit minimálně…
ZajímavostiZdraví Podmáslí si dopřávejte minimálně dvakrát týdně. Použít ho můžete ve sladkých i slaných pokrmech od Šárka Cvrkalová 5. 1. 2023 5. 1. 2023 2 minuty čtení Podmáslí je mléčný výrobek, který vzniká při stloukání másla. Vyrobit se dá i kysáním mléka nebo smícháním mléka s bakteriemi produkujícími kyselinu mléčnou. Někteří lidé se sice podmáslí…
CelebrityVaříme Čočka na několik způsobů podle Jana Punčocháře: Výživný a zdravý oběd od Šárka Cvrkalová 5. 1. 2023 5. 1. 2023 2 minuty čtení Většina z nás měla čočku k obědu poměrně nedávno. Na Nový rok má přinášet peníze. Konzumovat bychom ji ale měli mnohem častěji, protože je velmi výživná a zároveň…
VařímeŽivotní styl Slezské nebe: Zapomenuté kulturní dědictví, které kombinuje sladké, slané a kyselé chuti od Šárka Cvrkalová 5. 1. 2023 5. 1. 2023 2 minuty čtení Slezské nebe je tradiční pokrm pocházející ze Slezska, který se dnes velmi často dělá také v Německu. Jeho originální název zní Schlesisches Himmelreich. Jídlo kombinuje chuť šťavnatého masa…
VařímeŽivotní styl Zavařování ořechů: Nezžluknou a vydrží roky. Můžete si vybrat mezi troubou, hrncem i mikrovlnkou od Šárka Cvrkalová 4. 1. 2023 4. 1. 2023 2 minuty čtení Zavařovat se dá ledacos. Z ovoce se dělají vynikající marmelády, zavařit se dá ale také zelenina. Už vás někdy napadlo zavařovat ořechy? A věděli byste, jak na to?…
VařímeŽivotní styl Krautstrudel: Německý závin se zelím, který je rychle hotový od Šárka Cvrkalová 4. 1. 2023 4. 1. 2023 2 minuty čtení Klasický český štrúdl zná každý. Závin s jablky a skořicí děláme doma poměrně pravidelně. Původní štrúdl sice pochází z Rakouska, mylně je ale někdy považován ze jídlo německé.…