Slezské nebe: Zapomenuté kulturní dědictví, které kombinuje sladké, slané a kyselé chuti

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
slezske nebe
Zdroj: Shutterstock

Slezské nebe je tradiční pokrm pocházející ze Slezska, který se dnes velmi často dělá také v Německu. Jeho originální název zní Schlesisches Himmelreich. Jídlo kombinuje chuť šťavnatého masa se sladkou omáčkou a podává se obvykle s bramborovými knedlíky a zeleninovou oblohou.

Toto kulturní dědictví Slezanů je dnes už poměrně zapomenuté, což je veliká škoda. V tradiční kuchyni regionu býval dříve pokrm velmi častý a kombinace švestek a jablek s masem připomínala, že někdy i netradiční věci mohou mít úspěch.

Slezské nebe, někdy také slezské království nebeské, se podává obvykle s kluskami, tedy drobnými bramborovými knedlíčky. Ty se podle serveru Top recepty mohou dělat na několik způsobů, ty vratislavské například mají uprostřed kousek opečeného pečiva.

Chcete si připravit slezské nebe s tradiční přílohou doma i vy? I když jde o jídlo, které postupně ze stolů spíše vymizelo, stále má své kouzlo, a pokud ho doma budete podávat jako nedělní oběd, rozhodně dosáhnete velkého úspěchu.

Kombinace sladké, slané a kyselé chuti

Na přípravu slezského nebe budete potřebovat 300 gramů uzeného vepřového plecka, 300 gramů bůčku, 250 gramů sušeného ovoce (švestky, meruňky a jablka), sůl, pepř, citronovou šťávu, 2 lžíce másla, lžíci mouky a povidla.

Sušené ovoce si den předem namočte do vody a nechte ho změknout. Maso zalijte vodou a vařte ho zhruba hodinu. Pak k němu přidejte změklé ovoce i s vodou, do které jste ho namočili. Vše společně povařte asi 30 minut. Pak vyndejte maso, pokrájejte ho na plátky a omáčku dochuťte solí, pepřem, citrónovou šťávou a cukrem.

Nakonec ji zahustěte jíškou vytvořenou z mouky a másla. Pro dochucení lze přidat jednu nebo dvě polévkové lžíce povidel. Maso pak podávejte s klasickým bramborovým knedlíkem nebo kluskami a přidat můžete čerstvou zeleninu nebo třeba dušené kapustičky jako oblohu.

Jak na vratislavské kluski

Na přípravu klusků budete potřebovat 1 kilogram brambor, 200 gramů bramborového škrobu, lžíci másla, lžičku soli, olej, jedno vejce a nějaké starší pečivo. Použít můžete prakticky cokoli od housek přes veky až po obyčejný chléb.

Pečivo nejprve pokrájejte na malé kostičky a dozlatova opečte na pánvi. Dejte si vařit brambory, klidně je převařte, budou se pak lépe šťouchat. Šťouchané brambory spojte se škrobem, vajíčkem, máslem a solí a vytvořte hladké těsto.

Z něho dělejte malé kousky, do kterých zabalíte vždy jednu opečenou kostičku pečiva. Kluski pak vařte v horké osolené vodě, dokud nevyplavou. Obvykle to trvá zhruba 10 minut. Takto připravené je můžete podávat k slezskému nebi.

Zdroj: Česká televize, Květ Evropy, Top recepty, Tables and Fables

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články