Draniki: Rychlovka, která vyžaduje méně surovin než bramboráky

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
draniki
Zdroj: Shutterstock

Český bramborák známe pravděpodobně všichni. I v jiných zemích se ale dělají bramborové placky a od těch našich se poměrně výrazně liší. V Bělorusku se například už od dávných dob dělají takzvané draniki.

Podle serveru Make Heritage Fun pochází draniki z jiného jídla, kterým je kugel. Ten se už v biblických dobách vyráběl z celeru, mrkve a cukety, postupem času se ale na území Běloruska začaly hodně pěstovat brambory a jiná zelenina byla touto nahrazena.

Draniki tak, jak ho znají lidé v zemi dnes, pochází zhruba ze 17. století, kdy se začalo jídlo dochucovat nejrůznějším kořením a nakonec vznikl recept, který dnes miluje každý Bělorus. Pokud vás zajímá, jak tradiční draniki chutná, můžete si ho velmi snadno připravit i doma.

Snadné a rychlé

Na přípravu draniki budete potřebovat ve skutečnosti ještě méně surovin než na české bramboráky. Postačí vám jen 10 velkých brambor, 1 cibule, sůl a kokosový olej na smažení. Z tohoto množství surovin byste měli připravit placky zhruba pro 4 osoby.

Brambory oloupejte a nastrouhejte je najemno na struhadle. Dejte si pozor, aby se vám do těsta nedostal žádný větší kousek, ty se pak špatně smaží a mohly by v jídle křupat, což nechcete.

Nastrouhané brambory vysušte a vodu se škrobem dejte stranou. Tu pak do těsta přidáte pouze v případě, že vám placky nebudou držet pohromadě a vy budete potřebovat směs trochu řidší.

Na kokosovém oleji si osmahněte cibulku dozlatova a přidejte ji k bramborám. Z těch následně tvarujte placky, které opět na kokosovém oleji smažte dozlatova z obou stran. Placky nesmí být příliš silné.

Jen s jarní cibulkou

Většina z nás by si možná draniki dochutila nějakou omáčkou nebo třeba masovou směsí či zelím. V Bělorusku ale jedí bramborové placky jen tak samotné, protože si jejich chuť nechtějí ničím kazit.

Jediné, čím je někdy teoreticky dozdobí, je pokrájená jarní cibulka. Obvykle ale nejde ani tak o chuť, jako spíš o to, aby draniki na talíři lépe vypadaly.

Pokud si je tak chcete vychutnat v jejich typické verzi, zapomeňte tentokrát na své zvyky a dejte si bramborové placky jen tak bez ničeho.

Zdroj: International Cuisine, The Blonde Abroad, Make Heritage Fun

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články