Čočka na několik způsobů podle Jana Punčocháře: Výživný a zdravý oběd

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
jan puncochar
Zdroj: Nextfoto

Většina z nás měla čočku k obědu poměrně nedávno. Na Nový rok má přinášet peníze. Konzumovat bychom ji ale měli mnohem častěji, protože je velmi výživná a zároveň zdravá. Čočka se dá připravit mnoha způsoby. Dva originální, výživné a zdravé obědy z ní představil například porotce ze soutěže MasterChef Česko Jan Punčochář.

Čočka je surovina, kterou znali lidé už před dávnými časy. Už tehdy bylo známé, že jde o zdravé jídlo, které člověku dodá sílu a energii a pomůže mu od některých nemocí. Dnes jsou její účinky prokázány a čočka je doporučována lidem z mnoha důvodů.

Čočka je obrovským zdrojem bílkovin, má nízký obsah tuků i kalorií. Obsahuje vysoký obsah vlákniny, sacharidů a dalších základních živin. Podle zahraniční studie je vhodná pro lidi s vysokým krevním tlakem, pomáhá při problémech se srdcem a ledvinami a má pozitivní vliv na trávicí trakt.

Většina lidí má za to, že čočka se dá udělat jen nudně na kyselo, s okurkou a kouskem uzeného nebo s párkem. Ve skutečnosti jde ale o surovinu, kterou můžete zpracovat i do zajímavých chutných receptů. A my vám nyní představíme dva podle Jana Punčocháře.

Čočkový salát s křepelčím vejcem a paprikou

Na přípravu tohoto pokrmu budete potřebovat půl kila jemnozrnné čočky, 750 mililitrů kuřecího vývaru, mrkev, celer, papriku, šalotku, 50 mililitrů vinného octa, česnek, petržel, tymián, rozmarýn, 100 mililitrů olivového oleje, citron a křepelčí vajíčka.

Čočku namočte do studené vody a nechte nabobtnat. Pak ji společně s bylinkami uvařte ve vývaru. Kořenovou zeleninu nakrájejte na kostičky a orestujte na oleji dozlatova. Do teplé zeleniny přidejte čočku, vše dochuťte česnekem a octem a zakápněte citronovou šťávou. Podávejte s vařenými křepelčími vajíčky.

Červená čočka s krevetami

Na přípravu tohoto receptu budete potřebovat 500 gramů krevet, 200 gramů červené čočky, půl litru kuřecího vývaru, 4 stroužky česneku, koriandr, bílé víno, šalotku, zázvor, kurkumu, máslo, olivový olej, sůl, pepř, chilli, fenykl, sójovou omáčku a citron.

Krevety očistěte, osolte a krátce marinujte s drceným česnekem, čerstvým sekaným koriandrem a chilli. Pak je zprudka osmahněte na oleji, podlijte vínem a přidejte citronovou kůru. Mezitím si namočte čočku a tu následně vařte ve vývaru doměkka.

Do čočky přidejte kurkumu, osmahnutou šalotku, česnek a zbytek koření. Fenykl marinujte v sójové omáčce a pak ho smíchejte s čočkou. Tu následně podávejte s krevetami a zdobenou například bílou ředkví.

Zdroj: Lidovky, ResearchGate

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články