Krautstrudel: Německý závin se zelím, který je rychle hotový

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Krautstrudel
Zdroj: Shutterstock

Klasický český štrúdl zná každý. Závin s jablky a skořicí děláme doma poměrně pravidelně. Původní štrúdl sice pochází z Rakouska, mylně je ale někdy považován ze jídlo německé. I Němci záviny milují, dělají ale především slané verze. A jednou z nich je i krautstrudel.

Pokud máte chuť na nějaké to slané pečivo, z listového těsta se dá připravit spousta věcí. Kromě sladkého jídla je základem také na další pochoutky.

Krautstrudel je slaný závin se zelím, který je v Německu velmi oblíbený. Možná to na první dojem nezní úplně lákavě, jakmile ho ale jednou ochutnáte, zamilujete se. Doma si ho navíc připravíte poměrně snadno a netrvá to ani příliš dlouho.

Domácí listové těsto

Listové těsto se dá koupit v každém obchodě. Na to domácí ale jen tak nemá. Pokud si ho chcete udělat doma, není to žádná velká věda. Musíte se pouze donutit k troše té práce navíc. Ani časově to ale nebude zase tak náročné.

Na listové těsto budete potřebovat 250 gramů hladké mouky, 250 gramů másla, půl lžičky soli, 125 mililitrů studené vody, potravinářskou fólii na zabalení těsta, vál a váleček.

Všechny suroviny smíchejte dohromady, vytvořte tuhé těsto a to nechce v potravinářské fólii zabalené v lednici alespoň hodinu.

Pak už jen stačí těsto rozválet na vále, poté je připravené k použití. Dá se z něho vytvořit celá řada sladkých pokrmů, ale právě také těch slaných. A jedním z nich je krautstrudel.

Příprava štrúdlu se zelím

Na přípravu pokrmu budete kromě těsta potřebovat olivový olej, 6 plátků slaniny nakrájené na kostičky, velkou cibuli nakrájenou najemno, polovinu červené papriky, malé hlávkové zelí, kmín, sůl, sladkou papriku a černý pepř.

Na rozválené těsto dejte zelí, papriku, cibuli osmaženou na másle a dokřupava opečenou slaninu. To vše posypte kořením a zabalte jako klasický závin. Ten potřete olivovým olejem a ještě posypte kmínem.

Celý krautstrudel pečte na 180 °C zhruba 10 minut do zlaté křupavé kůrčičky. Po dopečení ještě počkejte zhruba 20 minut, než ho budete krájet. Podávat ho můžete třeba jako odpolední svačinu, na snídani nebo k večeři.

Zdroj: TasteAtlas, 31daily

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články