Turecký med: Laskomina, která zachutnala i sultánovi. Připravte si doma ten z pouti

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
turecky med
Zdroj: Shutterstock

Turecký med si většina z nás spojí s poutí. Jako malé děti jsme na těchto akcích milovali nejen adrenalinové atrakce, ale také sladkosti. A právě bílá hmota plná oříšků byla jednou z nejoblíbenějších laskomin. Dnes se dá koupit v obchodech, proti té pouťové ale zdaleka není taková, jak si ji pamatujeme. Vyřešit se to dá jediným způsobem: připravit si turecký med doma.

Turecký med pochází pravděpodobně z 18. století. Podle serveru Český rozhlas ho měl údajně vymyslet cukrář Hadji Bekir, který se přistěhoval z Malé Asie do Istanbulu v roce 1776. Ten přišel se sladkostí, která byla nejprve dlouhé roky nazývána lokum.

Turecký med tehdy sultánovi velmi zachutnal, a tak jmenoval Bekira dvorním cukrářem. Nejspíš tehdy ještě nikdo netušil, že se pochoutka jednoho dne dostane do mnoha zemí a bude oblíbená u tolika lidí.

Původně se vyráběl turecký med skutečně pouze z medu. Později se do něj začal přidávat i cukr. Světovou proslulost pokrmu zajistil až v 19. století anglický cestovatel. Původní verze se v Turecku stále vyrábí a podle všeho mají podnik v rukou i nadále rodinní příslušníci slavného cukráře.

Z medu a cukru

Ačkoli z názvu vyplývá, že jde o med, kromě toho se v receptu používá i celá řada dalších sladkých surovin. Pokud si chcete tradiční turecký med, který znáte z pouti, připravit doma, není na tom nic složitého.

Tureckých medů existuje několik druhů, za tradiční a klasický je ale považován ten bílý s oříšky. Připravte si na něj zhruba 100 gramů medu, 180 gramů cukru, 3 bílky, 120 gramů ořechů a nějakou oplatku.

Jako z pouti

Nejprve povařte bílky s cukrem ve vodní lázni. Vše pravidelně míchejte a čekejte, dokud směs nezhoustne. Následně do ní postupně přidávejte med. Jakmile začne mít hmota táhlou hustou konzistenci, přisypte oříšky.

Vše je třeba velmi dobře míchat, aby se ořechy dostaly do celého těsta a nezůstaly nalepené jen na jednom místě. Hmotu nakonec nechte trochu vychladnout a natřete ji na oplatku. Ideálně použijte pekáček nebo misku, do které oplatku dáte a med na ni nalijete.

Vše nakonec nechte ztuhnout v ledničce a med potom porcujte nalámaný na kousky. Turecký med je laskomina, kterou si vaše děti zamilují a vám a přátelům zase připomene dětství. Jelikož na jeho přípravě není nic složitého, rozhodně se vám vyplatí jej kamarádům připomenout.

Zdroj: Český rozhlas, Recepty, Vaření

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články