Masové placky můžete jíst samotné nebo z nich udělat hlavní chod k obědu. Přidat do nich můžete vlastně cokoli

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
masove placky
Zdroj: Shutterstock

Většina lidí dělá doma karbanátky z mletého masa. Samozřejmě i já si někdy připravím tyhle masové placky, ať už obalené ve strouhance, nebo jen tak samotné. Když se u nás ale řekne smažené maso, obvykle má rodina na mysli něco úplně jiného.

Říkám tomu masové placky, protože vlastně ani nevím, zda to někde ve světě nějaké pojmenování má. Jde o nakrájené kousky masa smíchané s dalšími surovinami, které se pak smaží na pánvi v těstíčku

Rozdíl je ale v tom, že maso není namleté, a můžete se tak opravdu do jednotlivých soust zakousnout.

Masové placky se dají dělat z různých druhů masa, některé jsou ale potom tuhé. Místo vepřového a hovězího tak doporučuji spíše kuřecí nebo krůtí.

Příprava jídla je jinak velmi jednoduchá a u nás ho miluje celá rodina. A to i proto, že není třeba k plackám řešit nějakou přílohu.

Podle chuti

Na přípravu masových placek budete v základu potřebovat jen půl kilogramu vámi vybraného masa, já tedy volím kuřecí.

Dále si připravte tři menší cibule, 2 vajíčka, sůl a pepř podle chuti, dvě lžíce zakysané smetany a 4 lžíce hladké mouky. Nakonec stačí už jen olej na smažení.

Pokud má někdo rád ostré chutě, může si připravit třeba česnek nebo chilli. Někomu pak chutnají bylinky, jako je bazalka, sušená petržel nebo třeba i exotické koření, ke kterým patří kurkuma a kari.

Osobně jsem zkoušela už i verzi se sýrem, která byla také velmi povedená. Maso ve spojitosti s mozzarellou chutnalo skvěle.

Jednou jsme dělali placičky také sladkokyselé s citronovou šťávou a medem. Prakticky se tak dá říci, že do receptu si můžete dát podle chuti úplně cokoli.

Dají se jíst samotné i s bramborami

Příprava placek je jednoduchá. Maso si pokrájejte na menší kostičky, aby se dobře smažilo. Smíchejte ho s moukou, vajíčky, smetanou a najemno pokrájenou cibulí. Pak přidejte do těsta podle chuti veškeré koření, jež uznáte za vhodné.

Těsto by mělo být poměrně husté. Lžičkou z něj do rozpálené pánve pokládejte hrudky, které smažte po obou stranách dozlatova. Nakonec je vyndejte na papírové utěrky a nechte pořádně odkapat přebytečný olej.

Někdy podáváme masové placky k obědu třeba s bramborovou kaší nebo hranolky. Jindy si je dáme jen tak samotné na večeři. Jsou syté, a často k nim tak není potřeba už žádnou přílohu doplňovat.

Zdroj: Autorský článek

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články