VařímeŽivotní styl Dlouhá historie štrúdlu: První verze pochází z 8. století před naším letopočtem od Šárka Cvrkalová 29. 1. 2023 29. 1. 2023 2 minuty čtení Štrúdl známe nejspíš všichni. Jablečný závin, jak mu také u nás někdy říkáme, je sladký dezert z listového těsta, ve kterém jsou zabalena jablka, rozinky, skořice a někdy…
VařímeŽivotní styl Káva se sýrem: Švédská specialita nezní lákavě, podle místních jde ale o lahůdku od Šárka Cvrkalová 28. 1. 2023 28. 1. 2023 2 minuty čtení Káva se sýrem pravděpodobně většině z nás příliš lákavě nezní. Pokud byste ale vycestovali do Švédska, připravte se na to, že je to zde v mnoha restauracích specialitou.…
VařímeŽivotní styl Houbový stroganov potěší vegetariány i masožrouty od Šárka Cvrkalová 28. 1. 2023 28. 1. 2023 2 minuty čtení Jednou za čas k nám na oběd zavítá kamarádka vegetariánka. A já mám obvykle problém vymyslet, co uvařit. V naší rodině se totiž bez masa neobejde jediný den.…
VařímeŽivotní styl Korálové víno zraje pod hladinou Jaderského moře. Každá láhev je uměleckým dílem od Šárka Cvrkalová 28. 1. 2023 28. 1. 2023 < 1 minuta čtení Čím déle víno zraje, tím lepší je a tím vyšší se stává jeho hodnota. To je základ, který ví úplně každý. Napadlo vás ale někdy, že záleží i…
VařímeŽivotní styl Mug cake: Lahodný dezert, který připravíte s pomocí mikrovlnky a hrníčku od Šárka Cvrkalová 27. 1. 2023 27. 1. 2023 2 minuty čtení V angličtině se jim říká mug cakes, do češtiny se dá výraz přeložit jako hrnečkové koláče nebo také hrnečkové dorty. Jde o jednoduché dezerty, které se dělají v…
VařímeŽivotní styl Surówka: Polský zeleninový salát, který se skvěle hodí k masu od Šárka Cvrkalová 26. 1. 2023 26. 1. 2023 2 minuty čtení I milovníci masa občas potřebují jídlo doplnit zeleninou. Pokud máte rádi pořádný kus vepřového s bramborem nebo hranolky, jistě budete souhlasit s tím, že doplnit tento hlavní chod…
VařímeŽivotní styl Frankfurtská polévka: Moderní verze nebo klasika podle Magdaleny Dobromily Rettigové od Šárka Cvrkalová 25. 1. 2023 25. 1. 2023 2 minuty čtení Frankfurtská polévka má být hustá a sytá, člověk by po ní už neměl mít potřebu konzumovat druhý chod. V české kuchyni je velmi oblíbená, jaký je ale její…
VařímeŽivotní styl Domácí polévkové koření: Se spoustou sušené zeleniny a bez nadbytku soli vydrží ve sklenici měsíce od Šárka Cvrkalová 25. 1. 2023 25. 1. 2023 2 minuty čtení Do polévky patří zelenina, bobkový list, pepř a nové koření. To je základ, který zná asi každý. Pokud si ale chcete udělat vývar, na který jen tak nezapomenete,…
VařímeŽivotní styl Tyrolský gröstl milují lyžaři v Alpách. Prostřednictvím jednoduchého jídla poznávají část rakouské kultury od Šárka Cvrkalová 24. 1. 2023 24. 1. 2023 2 minuty čtení Tyrolský gröstl je jídlo, které se podává obvykle k večeři. Důvod je jednoduchý, jde totiž o pokrm uvařený ze zbytků od nedělního oběda, tradičně vepřové pečeně s brambory.…
Životní styl Bobkový list zvládne mnohem více než jen dochutit pokrmy. Využijete ho na zahradě i při praní prádla od Dominika Jandorová 24. 1. 2023 24. 1. 2023 2 minuty čtení Bobkový list zná zřejmě každý z nás, ale víte, jaké zdravotní benefity jeho konzumace přináší? A že jeho využití se zdaleka neomezuje jen na kulinářství, ale vhod přijde…
VařímeŽivotní styl Levné jídlo může i dobře chutnat. Chleba ve vajíčku a jeho variace vykouzlí dobrotu za pár korun od Lída Kropáčková 23. 1. 2023 23. 1. 2023 2 minuty čtení Všichni chceme šetřit, protože ceny potravin rostou každým dnem. Bochník chleba za 50 korun tak chceme využít do posledního krajíčku, a když z něj lze připravit chutné, snadno…
Vaříme Tortilla de patatas: Opovrhované brambory našly uplatnění v tradičním španělském pokrmu od Dominika Jandorová 22. 1. 2023 22. 1. 2023 2 minuty čtení Tortilla de patatas neboli španělská omeleta je základem kuchyně každého španělského kuchaře. Jak se ale tato skromná bramborová omeleta stala tak oblíbenou součástí národní kuchyně a má něco…
VařímeŽivotní styl Pajfalský knedlík: Proslavil ho film Slavnosti sněženek a vaří se v máslem potřeném plátýnku od Šárka Cvrkalová 19. 1. 2023 19. 1. 2023 2 minuty čtení Pajfalský knedlík se sice vaří hodinu a nejde ve výsledku o právě nejzdravější přílohu, chuťově ale zkrátka stojí za to, a jednou za čas si ho tak doma…
VařímeŽivotní styl Galatopita: Pudinkový koláč, který si většina řeckých rodin dopřává minimálně jednou měsíčně od Šárka Cvrkalová 19. 1. 2023 19. 1. 2023 2 minuty čtení Přemýšlíte, jaký dezert si po obědě dát? Chcete potěšit svou rodinu nebo má přijet návštěva a vy nevíte, čím ji pohostit? Pokud toužíte po tom připravit si něco…
ZdravíŽivotní styl Domácí kmínový čaj: Kmín pomáhá proti cukrovce, snižuje cholesterol a zbavuje zápachu z úst od Šárka Cvrkalová 18. 1. 2023 18. 1. 2023 2 minuty čtení Kmín se používá v české kuchyni běžně. Většina z nás ho během vaření využije každý den. A to je rozhodně dobře, má totiž velmi pozitivní účinky na naše…