Korálové víno zraje pod hladinou Jaderského moře. Každá láhev je uměleckým dílem

od Šárka Cvrkalová
< 1 minuta čtení
koralove vino
Zdroj: Shutterstock

Čím déle víno zraje, tím lepší je a tím vyšší se stává jeho hodnota. To je základ, který ví úplně každý. Napadlo vás ale někdy, že záleží i na tom, kde víno zraje? Obvykle to bývá někde v chladných místech ve sklepě. V Chorvatsku ale můžete pořídit i víno, jež zraje na dně moře.

Říká se mu korálové víno. V Chorvatsku se nechává takto zrát už několik let. S osmi lety zkušeností a roční produkcí asi 15 000 lahví od různých vinařů jde také o největší projekt svého druhu na světě.

Chuť pochází z vývoje

Při konzumaci mladších vín cítíme jejich primární chutě. Vnímáme ovoce, cítíme, z čeho bylo víno vytvořeno a vychutnáváme si spíše nasládlou kombinaci přírodních chutí.

Stárnutím vína ale nedochází ke změnám chutí. Ty staré totiž zůstávají a nové se k nim jen přidávají. Do popředí se dostávají další chutě, dříve skryté v tučných primárních tónech. Jsou jimi med, bylinné tóny, seno, houby, kámen a země.

Je důležité nechat víno dozrát, pokud si chcete opravdu vychutnat všechno, co vám nabízí. Ideální k tomuto procesu jsou především chladná místa, vinné sklípky jsou tak klasikou. Jen na pár místech světa se ale víno nechává zrát ve vodě.

Pod hladinou moře

Speciální korálová vína zrají v hloubce zhruba 15–30 metrů pod hladinou Jaderského moře poblíž ostrova Pag v Chorvatsku. Jedná o pobřežní farmu, která pěstuje mušle a ústřice.

Na kvalitu mořské vody v lokalitě tak dohlíží každý týden chorvatská vláda, což zaručuje bezpečnost, udržitelnou sklizeň a výrobu šetrnou k životnímu prostředí.

Mořský proud, tlak a teplota pod vodou, to vše prospívá procesu zrání, zatímco okolní malé korály, řasy a další mořské organismy ulpívají na lahvích. To z každé lahve dělá jedinečné umělecké dílo. Vína zrají v těchto podmínkách 250–700 dní.

Zdroj: Tasting Table, WineMag

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články