Káva se sýrem: Švédská specialita nezní lákavě, podle místních jde ale o lahůdku

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Kaffeost
Zdroj: Shutterstock

Káva se sýrem pravděpodobně většině z nás příliš lákavě nezní. Pokud byste ale vycestovali do Švédska, připravte se na to, že je to zde v mnoha restauracích specialitou. Možná vás to překvapí, kombinace oblíbeného nápoje se sýrem ale prý vůbec není špatná.

Švédové milují ryby, sýry a kávu. A ačkoli spojit tato tři jídla se může zdát nemožné, minimálně u dvou z nich to jde velmi dobře. Překvapí vás, že to není ryba a sýr. Švédové milují kaffeost, kávu, do níž si namáčejí sýr.

Její příprava není nijak náročná, a ačkoli nápoj neláká na první pohled ani vzhledově, místní by vás přesvědčovali o tom, ať ho alespoň jednou zkusíte. A pokud byste se přemluvit nechali, údajně nebudete litovat. Oblíbenou lahůdkou asi není kaffeost jen tak pro nic za nic.

Chlebový sýr

Když se řekne sýrová káva, mnoho lidí si představí nápoj kombinující chuť kávy a sýru – obvykle mají za to, že se má sýr v kávě rozpustit. Tak to ale není. Používá se totiž speciální sýr, který zůstane i po vhození do nápoje vcelku.

Sušený sýr juustoleipä má vlastnosti podobné houbě. Když ho do kávy vložíte, on tekutinu nasaje a zvětší svůj objem. Není to tedy ve výsledku tak, že pijete kávu s příchutí sýra, ale naopak jíte sýr s příchutí kávy.

Sýru se podle serveru Coffee Affection často přezdívá také chlebový sýr nebo sýrový chleba, a to právě pro jeho schopnost nasáknout tekutiny. Jde ovšem opravdu o stoprocentně mléčný výrobek, který jinak nemá s pečivem nic společného.

Lehká a sladká chuť

I když se jedná o sýr, má překvapivě nasládlou chuť a při jeho konzumaci spíše budete mít pocit, že jste se zakousli do kostky másla. Právě i proto se skvěle hodí ke kávě. Že si ji zjemníte máslem, už si možná představit dovedete, že?

Kaffeost se obvykle pije bez mléka, Švédové obecně milují především černou kávu a dolévání mlékem moc neuznávají, podotýká Atlas Obscura.

Kdo chce, může si kávu osladit cukrem nebo medem. Jinak se pije horká jako klasické kafe, které si objednáte v restauraci nebo uděláte doma po obědě.

Zdroj: 10 best, Coffe Affection, The Cut, Atlas Obscura

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články