VařímeŽivotní styl Kynuté palačinky s bublinkami: Zkuste nevšední verzi těch klasických od Šárka Cvrkalová 10. 1. 2023 10. 1. 2023 2 minuty čtení Na obyčejných palačinkách není nic složitého. Smíchá se mléko, mouka a vajíčka, všechno se nalije na pánev a je hotovo. Jídlo se pak dá podávat nasladko i naslano.…
VařímeŽivotní styl Masové placky můžete jíst samotné nebo z nich udělat hlavní chod k obědu. Přidat do nich můžete vlastně cokoli od Šárka Cvrkalová 9. 1. 2023 9. 1. 2023 2 minuty čtení Většina lidí dělá doma karbanátky z mletého masa. Samozřejmě i já si někdy připravím tyhle masové placky, ať už obalené ve strouhance, nebo jen tak samotné. Když se…
VařímeŽivotní styl Jak na tatarák: Zpříjemněte si večer u televize oblíbeným pokrmem Čechů od Šárka Cvrkalová 7. 1. 2023 7. 1. 2023 2 minuty čtení K tatarskému bifteku se lidé staví jen dvěma způsoby. Jedni ho milují a mohou se po něm utlouct, jiným přijde konzumace syrového masa nechutná a nerozumí těm, kdo…
VařímeŽivotní styl Polská kopytka se hodí k nejednomu jídlu. Připravíte je i ze zbytků od Šárka Cvrkalová 7. 1. 2023 7. 1. 2023 2 minuty čtení Pokud jste si jeden den dali k obědu brambory, ale trochu jste to přehnali s jejich množstvím, možná přemýšlíte, jak je zužitkovat do dalšího receptu. Nemusíte je jen…
VařímeŽivotní styl Potthucke: Zkuste si udělat bramborový chléb se slaninou, který se dříve podával s povidly od Šárka Cvrkalová 7. 1. 2023 7. 1. 2023 2 minuty čtení Původně šlo o pokrm pro chudé. Chléb z brambor jedli především ti, kteří si nemohli dovolit příliš jiných jídel. Dnes je potthucke tradiční pochoutkou, která se především v…
VařímeŽivotní styl Turecký med: Laskomina, která zachutnala i sultánovi. Připravte si doma ten z pouti od Šárka Cvrkalová 6. 1. 2023 6. 1. 2023 2 minuty čtení Turecký med si většina z nás spojí s poutí. Jako malé děti jsme na těchto akcích milovali nejen adrenalinové atrakce, ale také sladkosti. A právě bílá hmota plná…
VařímeŽivotní styl Příprava kyjevského kotletu zabere nějaký ten čas. Výsledek ale stojí za to od Šárka Cvrkalová 6. 1. 2023 6. 1. 2023 2 minuty čtení Milujete kuřecí maso a hledáte nový způsob, jak si ho doma připravit? Možná je pro vás řešením kyjevský kotlet. Jídlo, které se proslavilo především na Ukrajině, je trochu…
VařímeŽivotní styl Draniki: Rychlovka, která vyžaduje méně surovin než bramboráky od Šárka Cvrkalová 6. 1. 2023 6. 1. 2023 2 minuty čtení Český bramborák známe pravděpodobně všichni. I v jiných zemích se ale dělají bramborové placky a od těch našich se poměrně výrazně liší. V Bělorusku se například už od…
VařímeŽivotní styl Zavináče zvládnete připravit sami. Nejlepší jsou ty ze sleďů od Šárka Cvrkalová 6. 1. 2023 6. 1. 2023 2 minuty čtení Ryby jsou obecně považovány za jeden z nejzdravějších druhů masa. Obsahují řadu látek, které jsou pro naše tělo důležité, a měli bychom je tak na jídelníček zařadit minimálně…
ZajímavostiZdraví Podmáslí si dopřávejte minimálně dvakrát týdně. Použít ho můžete ve sladkých i slaných pokrmech od Šárka Cvrkalová 5. 1. 2023 5. 1. 2023 2 minuty čtení Podmáslí je mléčný výrobek, který vzniká při stloukání másla. Vyrobit se dá i kysáním mléka nebo smícháním mléka s bakteriemi produkujícími kyselinu mléčnou. Někteří lidé se sice podmáslí…
CelebrityVaříme Čočka na několik způsobů podle Jana Punčocháře: Výživný a zdravý oběd od Šárka Cvrkalová 5. 1. 2023 5. 1. 2023 2 minuty čtení Většina z nás měla čočku k obědu poměrně nedávno. Na Nový rok má přinášet peníze. Konzumovat bychom ji ale měli mnohem častěji, protože je velmi výživná a zároveň…
VařímeŽivotní styl Polévka z nakládaných okurek: Možná zní nevábně, ale naši sousedi se po ní mohou utlouct od Šárka Blahoňovská 5. 1. 2023 5. 1. 2023 2 minuty čtení Zkoušeli jste dát někdy nakládačky do teplého pokrmu? Myslíme si, že nikoliv. Teplá kyselá okurka nám evokuje maximálně tak cheeseburger v „mekáči“. U našich sousedů s ní však…
VařímeŽivotní styl Slezské nebe: Zapomenuté kulturní dědictví, které kombinuje sladké, slané a kyselé chuti od Šárka Cvrkalová 5. 1. 2023 5. 1. 2023 2 minuty čtení Slezské nebe je tradiční pokrm pocházející ze Slezska, který se dnes velmi často dělá také v Německu. Jeho originální název zní Schlesisches Himmelreich. Jídlo kombinuje chuť šťavnatého masa…
VařímeŽivotní styl Zavařování ořechů: Nezžluknou a vydrží roky. Můžete si vybrat mezi troubou, hrncem i mikrovlnkou od Šárka Cvrkalová 4. 1. 2023 4. 1. 2023 2 minuty čtení Zavařovat se dá ledacos. Z ovoce se dělají vynikající marmelády, zavařit se dá ale také zelenina. Už vás někdy napadlo zavařovat ořechy? A věděli byste, jak na to?…
VařímeŽivotní styl Snídaňová buchta: Snadný dezert, v němž využijete zbylé salko z Vánoc od Šárka Blahoňovská 4. 1. 2023 4. 1. 2023 2 minuty čtení Mnohým z vás ve spíži jistě zůstalo ještě pár konzerv se salkem, které jste nespotřebovali při pečení či dělání vánočního cukroví. Samozřejmě neotevřené kondenzované mléko v plechovce dlouho…