Zkoušeli jste dát někdy nakládačky do teplého pokrmu? Myslíme si, že nikoliv. Teplá kyselá okurka nám evokuje maximálně tak cheeseburger v „mekáči“. U našich sousedů s ní však umí zacházet i v teplých pokrmech, konkrétně v polévce. Určitě stojí za vyzkoušení, Poláci se po ní mohou utlouct.
Polská okurková polévka je spojením pikantní, kyselé, ale i jemné chuti. A to proto, že kromě nakládaných okurek obsahuje také kopr a smetanu. Najdete v ní ale také kořenovou zeleninu a jejím základem je samozřejmě vývar.
Chutnat bude všem milovníkům kopru – ti, co jej nemohou ani cítít, si ji asi nedají. Ale vzhledem k tomu, že kopr je běžnou surovinou, která se společně s okurkami, cibulí a mrkví zalévá octovým nálevem, ani nepředpokládáme, že by se o tuto polévku zajímali.
Pokud ale máte nakládačky rádi a kopr nemusíte, v některých receptech je kopr psán jako volitelný, takže ho můžete zkusit vynechat.
Recept na polskou okurkovou polévku
V Polsku se toto jídlo těší velké oblibě, a je tak na čase zjistit, proč tomu tak je.
Na okurkovou polévku budete potřebovat 450 g nakládaných okurek včetně nálevu, 5 brambor, 1 mrkev, 1 cibuli, 3 lžíce másla, 1,5 l kuřecího vývaru, 80 ml smetany (klidně použijte tučnější nebo zakysanou), asi 2 lžíce nasekaného kopru, sůl a pepř.
Nejprve ze sklenice s nakládačkami vylejte lák ho hrnečku, který si dejte stranou. Okurky vyndejte a nastrouhejte nahrubo na struhadle. Vymačkejte z nich přebytečnou šťávu a tu přidejte k nálevu z okurek.
Pak si nakrájejte cibuli a mrkev najemno. Mrkev ale můžete nakrájet i na menší kostičky, pokud máte v polévkách rádi větší kusy.
Poté už přijde na řadu vaření. Jako první si v hrnci rozřehřejte máslo, na kterém budete okurky 5 minut zlehka opékat za občasného míchání. Takto připravené okurky si dejte stranou.
Ve stejném hrnci na másle udělejte cibuli a mrkev. Pak přidejte brambory, okurky a zalijte kuřecím vývarem. Polévku vařte do změknutí brambor.
Kopr přijde na řadu až poslední
Až poté postupně přidávejte lák z okurek a průběžně ochutnávejte, ať není polévka moc kyselá. Hrnec odstavte z plotny a výsledné dílo ještě dochuťte solí, pepřem a smetanou. Jako poslední přijde na řadu najemno nasekaný kopr.
Polévku si vychutnejte během chladných dní. Ideální je její příprava v případě, kdy je vaše lednička „vyluxovaná“ a nemáte moc z čeho vařit. Ostatně právě proto naše babičky velké množství vypěstovaných okurek zavařovaly.
Nechtěly, aby úroda přišla nazbyt, a tušiy, že se jim během roku sklenice s nakládačkami budou hodit do dalších receptů.
Zdroj: The Spruce Eats, Skinny Spatula
Autor: Alice Konopásková