VařímeŽivotní styl Zdravé těsto na pizzu se dá připravit snadno. Jde to z tvarohu, květáku i quinoy od Šárka Cvrkalová 15. 2. 2023 15. 2. 2023 2 minuty čtení Pizza je i v České republice velmi oblíbeným jídlem. Každý z nás si ji už nejspíš několikrát dával v restauraci nebo se pokoušel ji připravit sám doma. Shodneme…
VařímeŽivotní styl Huevos fritos con miel: Kolumbijské volské oko s medem je místní lahůdkou od Šárka Cvrkalová 14. 2. 2023 14. 2. 2023 2 minuty čtení Vajíčka v kombinaci s cukrem nebo medem zní možná na první dojem trochu podivně. Volské oko s medem ale miloval už například Albert Einstein, informuje server The Guardian.…
VařímeŽivotní styl Domácí maggi: Polévkové koření, jež ve sklenici vydrží i několik měsíců od Šárka Cvrkalová 13. 2. 2023 13. 2. 2023 2 minuty čtení Maggi v kuchyni používáme nejspíš téměř všichni. Většina z nás se bez něj neobejde při přípravě polévky a u oběda ho pak pro jistotu dáváme na stůl pro…
VařímeŽivotní styl Za žebráckou polévku se lidé dříve styděli. Kdo ji jedl, byl cílem posměchu od Šárka Cvrkalová 13. 2. 2023 13. 2. 2023 2 minuty čtení Říká se jí žebrácká polévka. To příliš lákavě nezní a v minulosti nebyla považována za nejoblíbenější jídlo. Šlo o pokrm, který sice zasytil, dělal se ale jen z…
VařímeŽivotní styl Ravioly: Připravte si domácí s bazalkou nebo se sýrem od Šárka Cvrkalová 12. 2. 2023 12. 2. 2023 2 minuty čtení Milovníci italské kuchyně jistě vědí, co jsou to ravioly. Zkoušeli jste si je ale už někdy připravit sami doma? A víte něco o historii těchto plněných těstovin? Že…
VařímeŽivotní styl Kocmrda: Snadné jídlo z brambor, které si vychutnávali už naši předkové od Šárka Cvrkalová 12. 2. 2023 12. 2. 2023 2 minuty čtení Někteří lidé dělají z vaření velkou vědu. Přitom často nejlépe chutnají pokrmy, které jsou jen z několika málo surovin a dají se připravit za pár korun. Příkladem je…
VařímeŽivotní styl Pirátská omeleta má dvě verze. Jedna připomene Itálii, druhá nabídne rybí maso od Šárka Cvrkalová 11. 2. 2023 11. 2. 2023 2 minuty čtení Piráti jsou vládci moří. Vyznají se nejen v tom, jaké plody jim oceán nabídne k večeři, ale díky svým cestám na daleké kontinenty také v zahraničních kuchyních a…
VařímeŽivotní styl Pučálka se dříve jedla v rámci půstu. Dnes se připravuje i s masem od Šárka Cvrkalová 10. 2. 2023 10. 2. 2023 2 minuty čtení Někdy se mu říká také pálenec, známější je ale pod pojmem pučálka. Staročeský recept z naklíčeného hrachu s cibulí a koprem upadl v posledních letech v zapomnění. A…
VařímeŽivotní styl Slovácká chumlanina: Připomíná míchaná vajíčka, chutná ale po slanině a krupici od Šárka Cvrkalová 10. 2. 2023 10. 2. 2023 2 minuty čtení Vajíčka jsou potravinou, která se často doporučuje jako součást různých diet. Možná jste jimi už přejedení a přemýšlíte, jak je do svého jídelníčku zařadit tak, aby vás brzy…
VařímeŽivotní styl Cronut kombinuje těsto na croissanty a koblihu. Originální pochoutka vznikla před 10 lety od Šárka Cvrkalová 9. 2. 2023 9. 2. 2023 2 minuty čtení Mluví se o nich například v seriálu Glee. Jde o americký vynález, už nějaký čas se ale dají sehnat i u nás. Cronuty, nebo česky takzvané croblihy, jsou…
VařímeŽivotní styl Jabkance: Tradiční českotřebovská pochoutka se prodává na místní pouti a dělá se z brambor od Šárka Cvrkalová 8. 2. 2023 8. 2. 2023 2 minuty čtení Říká se jim jabkance, s jablky ale překvapivě nemají vůbec nic společného. Sladké kapsičky plněné tvarohem nebo povidly se u nás dělají především v České Třebové, odkud jejich…
VařímeŽivotní styl Mokrej pes: Jablečný dort zvládnou i ti, kteří si v kuchyni moc nevěří od Šárka Cvrkalová 7. 2. 2023 7. 2. 2023 2 minuty čtení Pod slovním spojením „mokrej pes“ si nejspíš většina lidí nepředstaví lahodný koláč. Vybaví se nám spíš špinavé a zapáchající zvíře. Jenomže v české kuchyni se tak skutečně říká…
ZdravíŽivotní styl Panko strouhanka: Po usmažení více křupe a hodí se do asijských pokrmů. Vyrobit lze i doma od Šárka Cvrkalová 6. 2. 2023 6. 2. 2023 2 minuty čtení Strouhanka je základní surovinou, kterou máme nejspíš v kuchyni každý. Hodí se na obalování řízků, ale také se s ní dá zahustit mleté maso nebo játrové knedlíčky do…
Celebrity Shiitake houby: Posilují imunitu a mají protizánětlivé účinky. V receptu na nudle je používá i influencerka Chilli od Šárka Cvrkalová 6. 2. 2023 6. 2. 2023 2 minuty čtení Houba shiitake, česky houževnatec jedlý, pochází původně z východní Asie, kde se její léčebné účinky využívají více než 2000 let. V našich lesích neroste, ale běžně se dá…
VařímeŽivotní styl Játrový dort je vynikající předkrm i večeře. Chutná skvěle s chlebem i samotný od Šárka Cvrkalová 5. 2. 2023 5. 2. 2023 2 minuty čtení Na první dojem nejspíš játrový dort nezní jako nejchutnější dezert. Ve skutečnosti jde ale o pokrm, na kterém si pochutnají milovníci masa a zajímavých kombinací chutí. Obvykle se…