Cronut kombinuje těsto na croissanty a koblihu. Originální pochoutka vznikla před 10 lety

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Cronut
Zdroj: Shutterstock

Mluví se o nich například v seriálu Glee. Jde o americký vynález, už nějaký čas se ale dají sehnat i u nás. Cronuty, nebo česky takzvané croblihy, jsou čím dál oblíbenější. Poprvé se croissanty s donuty, nebo také takzvanou americkou koblihou, objevily v roce 2013. Od té doby jejich popularita stále jen stoupá.

Cronut je kobliha z těsta na croissanty, která kombinuje chuť obou pečiv a stává se tak jedinečným zážitkem pro milovníky kteréhokoli z nich. První cronuty začal prodávat v New Yorku Dominique Ansel, podle kterého je dnes tato pochoutka nejoblíbenější položkou jeho pekárny, píše server CN Traveler.

Spojil Ameriku s Francií

Ansel prodával ve své cukrárně klasické americké donuty, koblihy s dírou uprostřed, které jsou u tamních obyvatel velmi oblíbené. Několikrát ale dostal stížnost, že se v jeho podniku nedají koupit croissanty, pečivo pocházející z Francie, které ovšem i místní milují.

Rozhodl se, že splní lidem přání trochu jinak, než si představovali. Popřemýšlel o tom, jak spojit typicky americké sladké pečivo s typicky francouzským sladkým pečivem. Nakonec dostal nápad připravit vyšší koblihu z těsta na croissanty.

„Dominique Ansel chtěl prostě udělat něco nového. Nějaké zmínky o tom byly už dřív, ale spíše to lidé zkoušeli jen tak doma. Ansel to v roce 2013 vzal, vymyslel tomu ten koncept a cronuty proslavil,“ říká k nápadu v rozhovoru pro iDNES Lukáš Vašek, který se u nás nápadem inspiroval.

Třídenní příprava

Příprava každé várky cronutů trvá Anselovi a jeho týmu přibližně tři dny. První den spočívá v zamíchání těsta a následném kynutí. Druhý den se do těsta zapracuje máslo a připraví se kusy, které opět kynou. Třetí den se pak vytvarují cronuty.

Ty se smaží v hroznovém oleji, plní se smetanou, obalují se v cukru a zdobí se různými polevami. Dají se tak dělat cronuty ovocné, ale i čokoládové, druhů je celá řada.

Původně byly cronuty čistě záležitostí New Yorku. Později se ale Anselovi podařilo otevřít si pobočky také v japonském Tokiu nebo v Anglii v Londýně. Cronuty můžete ochutnat i v Praze, existuje podnik, který je vyrábí i u nás.

Zdroj: CN Traveler, iDNES, Bussines Insider

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články