Huevos fritos con miel: Kolumbijské volské oko s medem je místní lahůdkou

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Huevos Fritos con Miel
Zdroj: Shutterstock

Vajíčka v kombinaci s cukrem nebo medem zní možná na první dojem trochu podivně. Volské oko s medem ale miloval už například Albert Einstein, informuje server The Guardian. Ten, když si vajíčko dochucoval na talíři, možná přitom ani netušil, že vlastně z velké části zkouší kolumbijský recept huevos fritos con miel.


Huevos fritos con miel je pokrm pocházející z ostrova San Andrés. V Kolumbii jde o jednu z turisty nejnavštěvovanějších destinací. Mnoho lidí sem ale nejezdí jen za oceánem, ale také kvůli kultuře a samozřejmě i kvůli kuchyni.

Nejednoho cestovatele nejspíš překvapí, když dostane na hotelu k snídani vajíčka s medem. Po ochutnání ale každý nejspíš pochopí, proč je místní pochoutka tolik oblíbená. Kombinace smažených vajíček a sladké chuti je skutečně jedinečná.

Univerzální vajíčko

Vajíčka se dají použít jak ve slaných receptech, tak ve sladkých. Dělají se z nich různé dorty a zákusky, jen málokdo by si ale nejspíš představil, že i to smažené se dá jíst nasladko. Díky huevos fritos con miel ale svůj názor změníte.

Připravte si pokrm doma a překvapte rodinu netradiční snídaní. Recept je velmi snadný, zvládne ho i ten, kdo má ve vaření jen základní zkušenosti.

Vajíčko s medem

Na huevos fritos con miel budete potřebovat vajíčko, med, sůl, slaninu, čerstvou zeleninu a pečivo. Nejprve rozklepněte vajíčko do pánve a udělejte klasické volské oko, žloutek by měl být nedodělaný a po rozkrojení vytéct.

Na rozpálené pánvi si dokřupava osmažte slaninu nakrájenou na tenké nudličky. Slaninu naservírujte na talíř, dejte přes ni volské oko, žlutek rozkrojte a nechte stéct po mase. Pokrm mírně osolte a přelijte medem.

Takto připravenou snídani podávejte ideálně s čerstvou zeleninou, skvěle se hodí rajčata, okurka, salát nebo ředkvičky. Chybět by neměl ani čerstvý chléb, nejlepší je samozřejmě ten domácí.

I když to možná zní podivně, sladká jídla se s těmi slanými konzumují poměrně běžně, takže proč by tohle mělo být výjimkou? Dokud nevyzkoušíte, nikdy nebudete vědět, o co přicházíte.

Zdroj: Archanas kitchen, The Guardian, My Columbian recipes

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články