Vaříme Jahodové nanuky 3x jinak: Jsou lepší než kupované a pochutná si celá rodina od Šárka Cvrkalová 14. 6. 2023 14. 6. 2023 2 minuty čtení Maminky s dětmi dostanou od svých ratolestí za léto mnohokrát stejnou otázku: „Můžu si dát nanuk?“ A samozřejmě ve většině případů sleví a dětem zmrzlou sladkost koupí nebo…
VařímeŽivotní styl Černá limonáda: Připravte si skvělý detoxikační nápoj. Kam se na něj hrabe cola od Šárka Cvrkalová 13. 6. 2023 13. 6. 2023 2 minuty čtení Na první pohled vypadá jako společností velmi oblíbená cola. Ve skutečnosti ale s pitím plným cukru, který zdraví rozhodně neprospívá, nemá tahle černá limonáda nic společného. Tento nápoj…
VařímeŽivotní styl Píchaná buchta: Snadný dezert, který potěší každého hosta. Na jeho přípravu potřebujete jen základní suroviny od Šárka Cvrkalová 12. 6. 2023 12. 6. 2023 2 minuty čtení Píchanou buchtu mě naučila moje babička. Ta prý recept zdědila po své mamince. A já rozhodně vím, že jednou ji naučím své děti, aby tradice pokračovala. Jde totiž…
Vaříme Šalamounské řezy: Dezert od babičky, po kterém se doma jen zapráší od Šárka Cvrkalová 10. 6. 2023 10. 6. 2023 2 minuty čtení Šalamounské řezy mě naučila moje babička. Už jako malá jsem je milovala, a byla to proto jedna z prvních buchet, které jsem musela umět sama upéct. A když…
VařímeŽivotní styl Podkrkonošský hunc: Zkuste levné, rychlé a chutné jídlo z brambor a krup od Šárka Cvrkalová 9. 6. 2023 9. 6. 2023 < 1 minuta čtení Mnoho lidí si myslí, že jídlo, které je snadné, rychlé, levné a chutné, se nedá jen tak najít. Pravdou ale je, že jich existuje celá řada. Jedním z…
VařímeŽivotní styl Ruisleipä: Příprava žitného chleba není náročná, ale zabere vám dva dny. Finové ho milují s míchanými vajíčky od Šárka Cvrkalová 19. 2. 2023 19. 2. 2023 2 minuty čtení Každá země má nějaké pečivo, jež by označila za své vlastní, které se nikde jinde ve světě tradičně nedělá. Ve Finsku je to ruisleipä, což je tmavý žitný…
VařímeŽivotní styl Dračí vejce: Jídlo přípomínající bájná dračí vajíčka z filmů. Podává se s brambory, chlebem i zeleninou od Šárka Cvrkalová 18. 2. 2023 18. 2. 2023 2 minuty čtení Dračí vejce jsou v zahraničí, především pak v USA, velmi oblíbeným pokrmem. V České republice se o nich příliš neslýchá, což je ale velká škoda. Možná právě vy…
ZajímavostiŽivotní styl Talíř odpadků se hostům v Americe servíruje běžně. Pochutnají si jednotlivci i skupiny lidí od Šárka Cvrkalová 18. 2. 2023 18. 2. 2023 2 minuty čtení V Americe se mu říká garbage plate. Do češtiny bychom tento trend mohli přeložit jako talíř odpadků nebo odpadkový talíř. Ačkoli to zní spíše jako nádoba na vyhazování…
VařímeŽivotní styl Finské masové kuličky s krémovou omáčkou: Snadné na přípravu a aromatičtější než ty švédské od Šárka Cvrkalová 17. 2. 2023 17. 2. 2023 2 minuty čtení Se švédskou kuchyní si u nás většina lidí spojí masové kuličky se smetanovou omáčkou a brusinkami. Ty se dají dnes už v mnoha obchodech běžně koupit mražené. Málokdo…
VařímeŽivotní styl Slovanská zbojnická pečínka: Pochutnejte si na mase se zeleninou podle našich předků od Šárka Cvrkalová 17. 2. 2023 17. 2. 2023 2 minuty čtení Maso se zeleninou je zkrátka klasika. Takové jídlo se totiž dá připravit na mnoho způsobů a milovali ho už naši předci. I dnes se v české kuchyni často…
VařímeŽivotní styl Muffiny si můžete vychutnat i naslano. Zkuste špenátové, sýrové nebo s česnekem a bylinkami od Šárka Cvrkalová 16. 2. 2023 16. 2. 2023 2 minuty čtení Když se řekne muffin, většina z nás si nejspíš představí sladký dezert s čokoládovými kousky a šlehačkou navrchu. Málokdo by si pokrm spojil s česnekem, špenátem, šunkou nebo…
VařímeŽivotní styl Limpa: Švédský chléb chutná po sladu a pomerančích od Šárka Cvrkalová 16. 2. 2023 16. 2. 2023 2 minuty čtení Jako jedno z nejznámějších švédských jídel jsou u nás vnímány masové kuličky s brusinkami. Švédové by ale nechápali, proč právě tento pokrm jsme si tolik oblíbili. Oni vnímají…
ZdravíŽivotní styl Pecky od ovoce nevyhazujte. Udělejte si z nich ocet, sirup nebo alkoholický likér od Šárka Cvrkalová 16. 2. 2023 16. 2. 2023 2 minuty čtení Ovoce je zdravé a mělo by se využívat do posledního kousku. Na to většina lidí myslí například při odšťavňování, kdy se pokoušíme spotřebovat i vzniklou ovocnou dřeň. Napadlo…
VařímeŽivotní styl Sernik: Polský koláč bez mouky se hodí i pro celiaky od Šárka Cvrkalová 15. 2. 2023 15. 2. 2023 2 minuty čtení V Polsku se mu říká sernik, do češtiny ho ale někdy překládáme také jako tvarožník. Nadýchaný tvarohový koláč má v zemi, ze které pochází, tradici vánočního dezertu. Přesto…
VařímeŽivotní styl Huevos fritos con miel: Kolumbijské volské oko s medem je místní lahůdkou od Šárka Cvrkalová 14. 2. 2023 14. 2. 2023 2 minuty čtení Vajíčka v kombinaci s cukrem nebo medem zní možná na první dojem trochu podivně. Volské oko s medem ale miloval už například Albert Einstein, informuje server The Guardian.…