Muffiny si můžete vychutnat i naslano. Zkuste špenátové, sýrové nebo s česnekem a bylinkami

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Slane muffiny
Zdroj: Shutterstock

Když se řekne muffin, většina z nás si nejspíš představí sladký dezert s čokoládovými kousky a šlehačkou navrchu. Málokdo by si pokrm spojil s česnekem, špenátem, šunkou nebo sýrem. Muffiny se ale dají udělat i ve slané verzi a to hned na několik způsobů.

Podobně jako listové těsto neslouží jen k přípravě štrúdlu, ale dá se z něj udělat i slaný zákusek, tak i muffiny se dají kromě sladké verze připravit naslano. Ať už jste milovníkem uzenin, sýru, nebo máte rádi česnek a bylinky, připravit si je můžete doma velmi snadno.

Šunkové muffiny se sýrem

Úplným základem slaných pečených dezertů jsou ty se sýrem a šunkou. Na přípravu takových muffinů budete potřebovat 100 gramů šunky nebo anglické slaniny, 70 gramů másla, 290 gramů nastrouhaného eidamu, 2 vajíčka, 250 mililitrů mléka, 250 gramů polohrubé mouky, lžičku prášku do pečiva a sůl.

S moukou smíchejte prášek do pečiva, nastrouhaný sýr, vajíčka, máslo i šunku. Vznikne vám husté těsto, které dejte do vymazaných formiček na muffiny nebo do papírových košíčků. Muffiny se pečou zhruba 30 minut v troubě předehřáté na 170 °C.

Špenátové muffiny

Špenátové muffiny se dají udělat i nasladko, my vám ale nyní představíme verzi slanou. Výhodou je, že na ni není zapotřebí žádná mouka. Připravte si jen 20 gramů špenátu, 100 gramů kuřecí šunky, 3 vejce, 100 gramů cottage sýru, 70 gramů ovesných vloček a trochu soli.

Šunku a čerstvý špenát si nasekejte nahrubo. Dejte je do mísy a přidejte zbytek surovin. Vznikne vám husté lepkavé těsto, kterým opět naplňte formičky na muffiny. Pak vše pečte zhruba 35 minut na 180 °C.

Muffiny s česnekem a bylinkami

Poslední verzí, kterou si můžete naslano připravit, jsou česnekové muffiny s bylinkami. Postup je podobný jako u těch sýrových, místo strouhaného sýru ale použijte o 100 gramů mouky více a přidejte do těsta alespoň tři stroužky česneku a sušenou nebo čerstvou bazalku.

Muffiny pak můžete navrchu po nandání těsta do formiček posypat strouhaným sýrem. Po dopečení se tím pádem utvoří křupavá krusta, díky které bude jídlo ještě větším požitkem. Slaných muffinů se dá ale udělat daleko více druhů. Není třeba se bát experimentování a vyzkoušet třeba i nějaké vlastní verze.

Zdroj: BBC Good Food, Recipetin Eats, The silly girl’s kitchen

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články